Petri menetti huumesekoiluillaan läheiset, terveyden ja kodin – ”Aluksi se oli normaalia nuorten hauskanpitoa”

8:30

Petri Engblom käytti huumeita läpi 90- ja 2000-luvun, käytännössä koko aikuisikänsä. Se alkoi ”nuorten hauskanpitona”, mutta johti läheisten, terveyden, vapauden ja kodin menettämiseen. Viimeiset kaksi vuotta Petri on ollut kuivilla – miten se onnistui? Petri kertoi tarinansa Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.

Petri Engblom rakastui päihtymisen tunteeseen heti ensimmäisellä kerralla.

– Kai se oli aluksi ihan sellaista normaalia nuorten hauskanpitoa. Mutta yläasteen jälkeen se alkoi olla aika huolestuttavaa, Petri kertoi lähetyksessä.

Kuvioihin tulivat alkoholin lisäksi lääkkeet ja kannabis. 16-vuotiaana Petri käytti jo amfetamiinia ja heroiinia suonensisäisesti.

– Ei sillä ollut oikeastaan väliä, mitä vedin, kunhan sai pään sekaisin.

Arki muuttui rahan ja ”kaman” perässä juoksemiseksi. Siitä seurasi myös rikoksia ja vankilatuomioita.

– Olen periaatteessa tehnyt kaikkea sisäfilevarkauksista talousrikoksiin. Mitä nyt keksii.

Petri menetti myös läheisensä ja terveytensä. Hänestä tuli hampaaton ja asunnoton. Eikä hän siltikään pystynyt lopettamaan huumeiden käyttöä.

– Sanotaan, että se on itsensä kieltävä sairaus, Petri toteaa.

Opetteli uudestaan elämään

Vankilassa Petri oli kerran vuoden raittiina.

– Mutta kun syynä olivat tyttöystävä ja sukulaiset, se homma ei kantanut. Kun se ei lähde omasta halusta, niin se (riippuvuus) pitää otteessa. Voi olla pitkiä aikoja käyttämättä, mutta sitä vähän niin kuin odottaa vaan, että milloin pääsee taas vetämään, Petri kertoo.

Aidon halun raitistua Petri löysi vasta, kun hän tapasi ihmisiä, jotka olivat selvinneet samasta tai pahemmastakin tilanteesta ja halusivat vilpittömästi auttaa.

– Se oli se isoin tekijä. Vertaistuki.

Avun pyytäminen vaati suurta nöyrtymistä.  

– Kun tulin aika syvältä huumemaailmasta, niin minun piti muuttaa oikeastaan kaikki, ystävät ja harrastukset. Ja opetella yleensä elämään. Huumemaailmassa veivaamisen jälkeen elämisen taidot ovat jo niin heikot, että apua tosissaan tarvitsee.

Nyt Petri on ollut kaksi vuotta päihteettömänä. Vertaistukiryhmistä hän on saanut paljon uusia, raittiita ystäviä. Päihdehoidoissa Petri kävi pitkään. Ammattilaisten apu on ollut tarpeen monissa käytännönkin asioissa, kuten asunnon hankkimisessa.

– Nyt minulla on hampaatkin! Se kuuluu näihin päihdeongelmattomien etuihin – kun lopettaa, saa hampaat, Petri nauraa.

Pelkääkö Petri, että hän joku päivä taas lipsahtaisi päihteisiin? Mikä pitää hänet raittiilla tiellä? Mitä mieltä hän on Jari Sillanpään ympärillä pyörivästä polemiikista? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja