Bakteereilla bakteereja vastaan – teknisten urheiluvaatteiden hajuongelmaan on monta ratkaisua

Urheiluvaatteille tarjolla erikoispesuaineita 1:59

Tekniset urheiluvaatteet ovat yleensä keinokuituja eli käytännössä muovia, mikä on loistava kasvualusta bakteereille. Hikoilevan ihmisen iholta vaatteeseen tarttuu paitsi hikeä myös rasvaa ja muuta eloperäistä. Bakteerit käyttävät näitä ravintonaan ja aiheuttavat samalla pahan hajun, jonka moni tuntee.

Ongelma on helposti ratkaistavissa, jos pystyy pesemään tekniset urheiluvaatteensa aina nopeasti heti treenin jälkeen. Tämähän ei ole hetikään aina mahdollista. Jos vaikka hölkkää töihin tai käy salilla ennen työpäivää, jäävät hikivaatteet treenikassiin tai pukuhuoneen naulaan muhimaan päiväksi, ja lopputulos on kaamea haju, joka ei lähde tavallisessa pesussa tavanomaisilla pesuaineilla.

Yksi ratkaisu on vasta kauppoihin tulossa oleva bakteerien toimintaan perustava pesuaine.

– Tässä harmittomat bakteerit viedään pestävään vaatteeseen, ja ne syrjäyttävät hajua aiheuttavat bakteerit, selittää Tomi Karrinaho Skönäri Oy:stä.

Uutuuden rinnalla on toki lukuisia pyykinpesuaineita, jotka on nimenomaan tarkoitettu teknisten tekstiilien pesemiseen.

Metropolia Ammattikorkeakoulun konservoinnin lehtori Anna Häkäri suhtautuu näihin aineisiin varauksella.

– Toki ne puhdistavatkin, mutta niissä on myös hajusteita. Ne on tarkoitettu peittämään pahaa hajua, joka ei lähde alhaisessa lämpötilassa pesemällä, sanoo Häkäri.

Anna Häkäri kertoo, että itse hän turvautuisi ruokasoodaan.

– Reilu desilitra ruokasoodaa koneeseen pyykkien joukkoon ja sitten normaali pesu, neuvoo Häkäri.

Etikkavedessä liottaminen on yksi tunnettu tapa torjua hajuongelmia, mutta siihen Häkäri ei tässä tapauksessa kehota.

– Hiki on hapanta, samoin etikka. Yhdistelmä ei toimi, mutta ruokasooda on emäksinen, selittää Häkäri.

Viimeisenä keinona Marttojen neuvonnasta vinkataan, että vaatteen voi pestä selvästi pesuohjetta korkeammassa lämpötilassa. On mahdollista, että vaate menee käsittelyssä käyttökelvottomaksi, mutta toisaalta sehän oli jo pilalla hajuhaitan takia.

Keinokuitujen laadusta riippuen voi niiden peseminen aiheuttaa myös mikromuoviongelmaa. Siksi valveutunut urheilija miettii vielä kerran, missä vaatteissa urheilee.

Merinovillasta valmistetaan hikiurheiluunkin sopivia vaatteita, joita ei tarvitse kaiken aikaa pestä. Villa puhdistaa itse itseään, mikä tarkoittaa sitä, että pelkkä tuulettaminen riittää. Pesua tarvitaan vain silloin tällöin.

Lue myös:

    Uusimmat