Peruuntuneista F1-kisoista koituva hintalappu kasvaa huikeaksi – synkkä tuomio F1-pomon kausitavoitteesta: "En pysty käsittämään sitä"

2:35
F1-asiantuntija Ossi Oikarinen uusista kisaperuutuksista: "Mullistaa aika rajusti"

F1-kausi on typistymässä merkittävästi, mikä aiheuttaa pitkäkestoisia vaikutuksia talleille ja koko sarjalle.

Jo nyt on selvää, ettei kautta pystytä ajamaan täydessä mitassaan eli 22 osakilpailun vahvuudella koronaviruksen vuoksi. Australian ja Monacon osakilpailut on jo varmuudella pois kalenterista, vaikka alkukauden peruuntuneita kisoja siirrettäisiin myöhempään ajankohtaan.

Tällä hetkellä on selvää, että F1-kautta ei pystytä aloittamaan ainakaan ennen kesäkuun puoltaväliä, jolloin pitäisi ajaa Kanadan osakilpailu Montrealissa. GP:n kisajohtajan Francois Dumontierin mukaan päätös kisan järjestämisestä tai siirtämisestä tehtäisiin pääsiäiseen mennessä.

– Se on yhä kalenterissa suunnitellusti 14. kesäkuuta. Olemme optimistisia mutta myös realistisia. Meillä on vielä muutamia viikkoja aikaa – sanoisin kahdesta kolmeen viikkoon, Dumontier sanoi Motorsport.comille.

Kulukattoa alennetaan merkittävästi?

F1:n toimitusjohtaja Chase Carey on Auto Motor und Sportin mukaan hyväksynyt sen, että jopa seitsemän F1-osakilpailua jää tällä kaudella kokonaan ajamatta.

– Odotamme kauden alkavan jossain vaiheessa kesällä, ja uusitussa kalenterissa on 15–18 kilpailua, Carey kertoi lehden mukaan.

Saksalaislehden uutisen mukaan Carey ja FIA:n puheenjohtaja Jean Todt suunnittelevat tällä hetkellä ensi kaudeksi voimaan tulevan budjettikaton merkittävää alentamista aiemmin esitetystä 175 miljoonasta dollarista.

Autojen kehitystyötä on rajoitettu jo tulevien kausien osalta kustannuksien alentamiseksi.

Jo viisi kisaa maksaa talleille sata miljoonaa

Kulukuuri tulee tarpeeseen, jos Red Bullin neuvonantajan Helmut Markon laskelmia on uskominen.

– Kaikki tallit menettävät tuloja. Jos viisi kisaa perutaan, sata miljoonaa euroa menetetään, Marko sanoi Österreich-lehdelle.

Tällä hetkellä Red Bullilla ei kuitenkaan paineta jarrua auton aerodynaamisen puolen kehityksessä.

– Tehtaamme työskentelee täydellä teholla tällä hetkellä. Toivottavasti kesätauon jälkeen voimme aloittaa sarjan uudelleen. Haluamme napata mahdollisuutemme ja ottaa mestaruuden Maxin (Verstappen) kanssa, Marko tunnelmoi.

"Voimme pitää itseämme onnekaina"

Vaikka F1:n virallinen suunnitelma tässä vaiheessa olisikin ajaa kausi 15–18 osakilpailun mittaisena, se saattaa olla todellisuudessa turhan optimistinen tavoite.

Näin tuumaa ainakin entinen F1-kuljettaja Marc Surer saksalaisen Speed Weekin haastattelussa.

– 22 kilpailua oli suunnitelma, mutta jos voimme ajaa 11 kisaa vuoden 2020 loppuun mennessä, voimme pitää itseämme onnekkaina, Surer kuvailee.

– En pysty käsittämään sitä, miten Carey suunnittelee 15–18 kilpailun ajamista, Surer niputti.

Surerin mukaan F1:n virallisten sääntöjen mukaan kausi on sääntöjen mukaan täysimittainen silloin, jos vähintään kahdeksan osakilpailua ajetaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja