F1-mestari esitti hurjan vision siitä, miten kausi pitäisi ajaa läpi – varoittaa päättäjiä tekemästä isoa virhettä

5:35
AlphaTauri-kuljettaja Pierre Gaslyn kuntovalmentaja Pyry Salmela kertoi C Moren Urheilusuora-ohjelmassa, miten ja missä he treenaavat koronakaaoksen keskellä.

Ennätyspitkä, 22 osakilpailun mittainen F1-kausi on tällä tietoa supistumassa korkeintaan 15–18 osakilpailun mittaiseksi, mutta toistaiseksi kilpailuja on kalenterissa vain 14. Vuoden 1997 maailmanmestarin Jacques Villeneuven mielestä tänä vuonna ei pitäisi kilpailla mestaruuksista.

F1-kauden kahdeksan ensimmäistä osakilpailua on joko peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan, ja varsin yleinen arvio on, ettei kesäkuulle päivättyjä Kanadan ja Ranskan osakilpailujakaan saada ajettua suunnitellusti läpi. Jotkut pitävät hyvin optimistisena, jopa ihmeenä, myös sitä, että moottoriurheilukausi saataisiin käyntiin edes heinäkuussa.

F1-sääntöjen mukaan kaudessa on ajettava vähintään kahdeksan osakilpailua, että niiden päätteeksi voitaisiin julistaa viralliset maailmanmestarit. Villeneuven mukaan mestaruuksien jakamiselle ei kuitenkaan ole tarvetta. Hänen mielestään kautta ei pitäisi ajaa läpi sarjamuotoisena.

– Olisi fiksumpaa sanoa, että ajamme kyllä kilpaa, mutta mestaruussarjaa ei tule. Jokainen kisa olisi ainutlaatuinen tapahtuma samaan tapaan kuin Indy 500 tai Le Mans. Jokainen GP olisi kuin Grand Slam eikä vain yksittäinen osa puolikasta MM-sarjaa, Villeneuve sanoi GP Today -sivuston mukaan Kanadan Canal Plus -kanavalle.

– Tämä mahdollistaisi talleille kauden 2020 hyödyntämisen kautta 2021 ajatellen.

Kun kausi pääsee lopulta käyntiin, F1-pomot haluavat tietysti mahduttaa siihen mahdollisimman monta osakilpailua; F1 kuittaa jokaisesta osakilpailusta muhkean, kymmenien miljoonien eurojen suuruisen potin kisajärjestäjiltä.

Villeneuve on tästäkin eri mieltä.

– Vaikka maailma aukeaa ja voisimme järjestää GP:n, sen järjestämiseen kuluu aikaa. Kauden ensimmäinen kisa pitäisi ajaa syyskuussa. Voin kuvitella, että eri organisaaiot ja F1 haluavat mahdollisimman monta kisaa, jotta he noudattaisivat sopimuksien minimipykäliä, mutta se olisi virhe.

– Olisi sääli, mikäli ensin koko elokuu täyettäisiin kisoilla ja sitten niitä ajettaisiin syyskuusta jouluun asti, jopa pidempäänkin, ihan vain sen takia, että saataisiin aikaan mestaruussarja.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja