Perusturva liian alhainen Suomessa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt – ”Kun ruoka-avussa ei ollutkaan ruokaa, ihmiset alkoivat laihtumaan”

Ihmisoikeusjärjestöt: Perusturvan taso liian alhainen Suomessa 1:38
Videolla Amnestyn Marika Sato kertoo, missä ihmisryhmissä perusturvan liiallinen mataluus näkyy.

Suomen perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa määritellyt oikeudet sosiaaliturvaan ja riittävään elintasoon eivät toteudu Suomessa, toteavat Amnesty ja Ihmisoikeusliitto tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan perusturvan taso on Suomessa liian alhainen. Sen seurauksena ihmisillä ei ole esimerkiksi varaa tarvitsemiinsa lääkkeisiin ja ruokaan.

Raportissa ääneen pääsevät muun muassa eläkeläiset, joilla ei ole varaa lääkkeisiin sekä sairauden vuoksi työkyvyttömät, jotka kamppailevat tukiviidakossa. Raporttiin on kerätty tietoa kirjallisista lähteistä ja niitä on täydennetty haastatteluilla.

– Haastattelemamme ihmiset haaveilivat tavallisista asioista. Siitä, että voisi ostaa leipää ja maitoa silloin, kun niitä tarvitsee, lapset saisivat harrastaa ikätovereidensa kanssa, eikä joutuisi murehtimaan, riittävätkö rahat reseptilääkkeisiin. Liian alhainen perusturva ei kuitenkaan mahdollista näitä asioita, sanoo Amnestyn asiantuntija Mariko Sato tiedotteessa.

MTV Uutisten Sato kertoo, että Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeuskomiteoilta moitteita riittämättömästä perusturvan tasosta. Hänen mukaansa nykyään hyvin moni ihmisryhmä lapsiperheistä sairastuneisiin ja työttömiin kärsii riittämättömästä perusturvan tasosta.

Osa riippuvaisia ruoka-avusta

Ratkaisuiksi hän ehdottaa perusturvan tasoa nostoa sekä korjata laajempia ongelmia sosiaaliturvauudistuksessa.

Saton mukaan koronatilanne lisäsi välittömästi joidenkin perusturvan puutteista kärsivän ihmisen kärsimystä.

– Haastatteluissa ihmiset kertoivat meille, että kun ruoka-avussa ei ollutkaan niin paljon ruokaa tarjolla, niin ihmiset alkoivat laihtua, hän kertoo Uutisaamun haastattelussa.

Perusturvaetuuksilla viitataan vähimmäistason työttömyysetuuksiin, perhe-etuuksiin, eläkkeisiin, sairausetuuksiin ja opintorahaan. Perusturvaa täydentävät asumis- ja toimeentulotuet.

Riittämättömät perusturvaetuudet tai esteet niiden saatavuudessa ovat Amnestyn ja Ihmisoikeusliiton mukaan pakottaneet yhä useammat turvautumaan toimeentulotukeen, jonka on tarkoitus olla väliaikainen etuus yllättävien tai erityisten tilanteiden varalle. Siitä on kuitenkin tullut pysyvä osa monien toimeentuloa, tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat