Perussuomalaisten äänestäjäkunta miehistyi ja liikkui oikealle 2010-luvun aikana – vaalitutkimuksen mukaan äänestäjien mielipiteet eivät ole "massapolarisoituneet"

Perussuomalaisten äänestäjät siirtyivät 2010-luvun aikana selkeästi kohti talousoikeistoa. Puolueen tukijoukko myös miehistyi vuosikymmenen aikana.

Äänestäjien kantoja koskevat tiedot selviävät oikeusministeriön julkaisemasta eduskuntavaalitutkimuksesta. Sen tuorein, vuoden 2019 vaaleja käsittelevä osa, julkaistiin torstaina.

–  Vuonna 2011 perussuomalaisten kannatus pohjautui sekä vasemmistolaisiin että oikeistolaisiin äänestäjiin, jotka olivat arvoiltaan hyvinkin konservatiivisia. Tämän jälkeen perussuomalaisissa on tapahtunut siirtymää oikealle, raportissa kirjoitetaan.

Päättyneen vuosikymmenen aikana arvokartalla liikkuivat selkeästi myös vasemmistoliiton tukijat, jotka muuttuivat entistä vasemmistolaisemmiksi ja ennen kaikkea arvoliberaaleimmiksi.

Näistä kahdesta selvästä muutoksesta huolimatta äänestäjien näkemysten kärjistymisestä eli massapolarisaatiosta ei ole tutkimuksen mukaan merkkejä. Muiden puolueiden äänestäjissä muutokset olivat maltillisempia, vaikka vihreiden ja SDP:n kannattajat siirtyivät vuosikymmenen aikana hieman kohti talousvasemmistoa.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta poliittiseen oikeistoon kuuluvien puolueiden tukijat muuttuivat aavistuksen arvoliberaaleimmiksi. Sen sijaan talouskannoiltaan he pysyivät suurin piirtein paikoillaan. 

Perussuomalaiset miesten, vihreät naisten puolue

Tutkimuksen perusteella perussuomalaisten ja vihreiden kannattajakunta sukupuolittui entisestään viime vaaleissa.

Keväällä 2019 perussuomalaisia äänesti 27 prosenttia miehistä mutta vain 10 prosenttia naisista. Molempien osalta kannatus muuttui kuusi prosenttiyksikköä mutta eri suuntiin. Miesten keskuudessa puolue oli selvästi suosituin. Toisena häämöttivät kokoomus ja SDP kumpikin 19 prosentin äänisaaliilla.

Vihreät kasvatti viime vaaleissa suosiotaan naisten keskuudessa kahdeksalla prosenttiyksiköllä 19 prosenttiin ja oli naisten suosituin puolue yhdessä SDP:n kanssa. Miesten parissa puolueen suosio laski viiteen prosenttiin, samalle tasolle RKP:n kanssa.

–  Kärjistetysti voi todeta, että perussuomalaiset on miesten puolue ja vihreät naisten puolue, tutkimuksessa tiivistetään.

Kristillisdemokraatit on tuplasti suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa. Viime vaaleissa puoluetta äänesti kuusi prosenttia naisista ja kolme prosenttia miehistä.

Raportin tiedot äänestäjien kannoista perustuvat kyselytutkimukseen, joka suoritettiin viime eduskuntavaalien jälkeen. Tutkimuksen suoritti Taloustutkimus, ja siihen vastasi noin 1  600 äänioikeutettua suomalaista.

Lue myös:

    Uusimmat