Mainos

Perussuomalaiset haluaa, että toimitusministeristö muodostetaan eduskunnan voimasuhteiden mukaan – suurin osa puolueista antaisi eronneen hallituksen jatkaa, SDP kertoo kantansa huomenna

4:27
Perussuomalaiset ja SDP ovat nousussa gallupeissa.

Perussuomalaiset haluaisi muodostaa uuden toimitusministeristön, joka noudattaisi eduskunnan voimasuhteita.

– Nyt ollaan mahdollisesti luomassa ennakkotapausta, ja haluamme asiasta keskustelua, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoo STT:lle.

Perustuslaki edellyttää, että hallituksen eron jälkeen eduskuntaryhmät keskustelevat uuden hallituksen muodostamisesta. Suurimman eduskuntapuolueen keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsui ryhmät neuvottelemaan asiasta tiistaina. Kaikkonen esittää kutsussa, että eronnut hallitus jatkaa aikataulusyistä toimitusministeristönä vaalien yli.

STT:n eduskuntaryhmien puheenjohtajille tekemän soittokierroksen perusteella suurin osa puolueista on Kaikkosen linjoilla.

– Vaaleihin on niin vähän aikaa, että hallituksen muodostamisneuvotteluita on turha lähteä käymään, sanoo kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen.

Samaa sanovat myös vihreiden, sinisten ja RKP:n ryhmänjohtajat.

Oppositio pitää eroa poliittisena pelinä

Oppositiopuolueet ovat syyttäneet hallituksen eroa poliittiseksi peliliikkeeksi, jolla hallituspuolueet vapauttivat kätensä epäonnistuneen sote-uudistuksen käsittelystä vaalikampanjointiin.

Suurimman oppositiopuolueen sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Antti Lindtman sanoo, että puolue tekee päätöksen kannastaan kuultuaan tiistaina Kaikkosen perustelut sekä toimitusministeristössä istuvien puolueiden näkemykset ministeristön vallan rajoista.

– Vaihtoehdothan ovat vähissä, Lindtman sanoo.

– Selvää on, että toimitusministeristön mahdollisuudet vallankäyttöön ovat rajatummat kuin hallituksella ja toivon, että keskusta on tätä miettinyt.

Perussuomalaisten Meri kertoo toivoneensa neuvotteluihin paikalle lakiasiantuntijoita. Hän toivoo keskustelua siitä, millä vältettäisiin nyt nähdyn eron muuttuminen käytännöksi tulevien vaalien alla.

– Onko tämä oikea tapa toimia, vai pitäisikö luoda toinen malli? Jos hallitus eroaa näin lähellä vaaleja, pitäisikö toimitusministeristön salkut jakaa virkamieshallitustyyppisesti eduskunnan voimasuhteiden mukaan, hän sanoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja