Eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitustilanteesta

Sote ja hallitus kaatuivat 10:33
Video: Huomenta Suomessa pohdittiin eilen sote-tilannetta.

Kaikkien eduskuntaryhmien on tänään iltapäivällä määrä kokoontua neuvottelemaan hallitustilanteesta.

Ryhmät kutsui viime viikolla koolle keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Kaikkonen aikoo ehdottaa, että nykyinen hallitus jatkaisi toimitusministeristönä. Hänen mukaansa eduskuntavaalit ovat jo niin lähellä, että tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti perjantaina hallituksensa eronpyynnön soten kaatuminen takia. Presidentti Sauli Niinistö pyysi heti tuoreeltaan eronnutta hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. Perustuslaki edellyttää, että hallituksen eron jälkeen eduskuntaryhmät keskustelevat uuden hallituksen muodostamisesta.

Kaikkosen näkemys saanut kannatusta

STT:n eduskuntaryhmien puheenjohtajille eilen tekemän soittokierroksen perusteella suurin osa puolueista on Kaikkosen linjoilla.

–  Vaaleihin on niin vähän aikaa, että hallituksen muodostamisneuvotteluita on turha lähteä käymään, sanoi kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen.

Samaa sanovat myös vihreiden, sinisten ja RKP:n ryhmänjohtajat.

Perussuomalaiset haluaisi muodostaa uuden toimitusministeristön, joka noudattaisi eduskunnan voimasuhteita.

–  Nyt ollaan mahdollisesti luomassa ennakkotapausta, ja haluamme asiasta keskustelua, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kommentoi.

Suurimman oppositiopuolueen sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Antti Lindtman sanoi puolestaan, että puolue tekee päätöksen kannastaan kuultuaan tiistaina Kaikkosen perustelut ja toimitusministeristössä istuvien puolueiden näkemykset ministeristön vallan rajoista.

–  Vaihtoehdothan ovat vähissä, Lindtman myös sanoi.

Vaalit järjestetään 14. huhtikuuta.

 

Lue myös:

    Uusimmat