Mainos

Peruspalveluministeri Risikko: Kriisijohtaminen onnistui hyvin

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan Espanjan bussiturman uhrien hoito on sujunut hyvin.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Risikko pitää erittäin hyvänä asiana sitä, että paikalle saatiin nopeasti myös suomalaisia arvioimaan tilannetta ja auttamaan uhreja. Tämä oli tärkeää, jotta viranomaiset pysyivät ajantasalla tilanteesta. Risikon mukaan ryhmän tehtävänä oli myös varmistaa, että suomalaiset saavat parasta mahdollista hoitoa.

- Tietenkin lopullinen arviointi pystytään tekemään vasta jälkikäteen, hän huomauttaa.

Risikon mukaan tieto lauantaina noin kello 19.30 Espanjan aikaa tapahtuneesta onnettomuudesta saavutti nopeasti Suomen johdon. Risikko itse sai tiedon parin tunnin sisällä tapahtuneesta.

- Valmiuspäälliköt kokoontuivat nopeasti, ja mielestäni kriisijohtaminen onnistui hyvin. Heti ei voinut tarkalleen, mikä on oikeasti se tilanne, mutta uhrien määrä jo kertoi, että siellä tarvitaan paljon apua.

Ulkoministeriö on vastuuviranomainen ulkomailla sattuvissa onnettomuuksissa, mutta myös sosiaali- ja terveysministeriö osallistui tarvittavien toimenpiteiden arvioitiin.

Yhteiskunnan velvollisuus on järjestää tarvittava hoito

Risikon mukaan on tärkeää varmistaa, että uhrien sekä fyysinen että henkinen hoito jatkuu Suomessakin.

- Kuntien toivotaan olevan aktiivisia hoidon järjestämisessä. Haluamme ilmoittaa kunnille mahdollisimman nopeasti, että heidän alueeltaan on ollut ihmisiä onnettomuudessa ja varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pelaavat.

Risikko sanoo, että Aasian tsunamikatastrofista opittiin muun muassa se, että kunnan on oltava avun tarjoamisessa aktiivinen. Yhteiskunnan tehtävä on järjestää ja kartoittaa tarvittava hoito.

Kuntien rahallista avuntarvetta ei ole vielä pystytty arvioimaan.

- Jos kunnalle tulee kohtuuttomat kustannukset uhrien hoidosta, kunta voi aina anoa valtion avustusta näihin asioihin, Risikko sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.