Mainos

Perunavarastot hupenevat ennen aikojaan

Perunalaarit alkavat näyttää varsin vajailta joka puolella Suomea. Kotimaista perunaa riittää kauppojen hyllyillä näillä näkymin toukokuuhun asti, mutta sen jälkeen potusta saattaakin olla jo pulaa. Kuluttajan kannalta perunoiden väheneminen tuntuu hintojen nousupaineena.

-Syksyn sato oli koko maassa noin 20 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna. Vajausta on, joten emme me varmaan juhannukseen asti selviä, perunakonsulentti Matti Luukkonen Oulun maaseutukeskuksesta kertoo.

Maaseutukeskusten liiton selvityksen mukaan ruokaperunaa oli tammikuun puolivälissä varastoissa liki 85 miljoonaa kiloa. Tämä on noin 13 miljoonaa kiloa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Perunarutto yllätti

Lämmin syksy toi mukanaan perunaruton ja yllätti etenkin kotiviljelijät: Palstapottu meni monilla pilalle ja nyt kotivarastotkin ammottavat tyhjyyttään. Tämä lisää osaltaan perunan kysyntää.

Viime viikkoina perunan tuottajahinnat ovatkin jo nousseet. Kun perunan veroton keskihinta vaihteli loka-joulukuussa 1,36 markasta 1,41 markkaan, tammikuun alussa hinta oli kivunnut jo 1,50 markkaan. Nousu on edelleen jatkunut.

Maa- ja metsätalousministeriön perunamarkkinatyöryhmä kehottaakin perunan tuottajia hinnoittelussa malttiin. -Liian korkeat hinnat kääntyvät helposti alaa vastaan. Menekki pienenee ja kuluttajat siirtyvät käyttämään korvaavia tuotteita.

Perunaa tuotu 20 miljoonaa kiloa

Syksyn sato oli niin kehno, että tänä vuonna on jouduttu turvautumaan myös perunan tuontiin. Tarkkoja määriä ei ole tiedossa, mutta arviot liikkuvat runsaassa 20 miljoonassa kilossa. Tästä määrästä suurin osa päätynyt suurkeittiöihin ja teollisuuden raaka-aineiksi.

Luukkosen mukaan tuonnissakin on ilmennyt ongelmia. -Ruotsissa saatiin jopa huonompi sato kuin Suomessa. Hollannissa ja Saksassa taas jäi maahan melkoinen osa perunasadosta. Suomalainen suosii edelleen kotimaista perunavalinnoissaan, ja mitä lähempänä peruna on viljelty sitä herkemmin se kauppakärryihin nostetaan.

Päinvastaisista käsityksistä huolimatta suomalaisten perunankulutus ei ole kuitenkaan lähelläkään eurooppalaista huipputasoa. Luukkosen mukaan suomalainen syö perunaa keskimäärin 65 kiloa vuodessa, kun esimerkiksi englantilainen ja irlantilainen popsii pottua yli sata kiloa vuosittain.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.