Mainos

Perun ilotulitepalossa 270 kuollutta

Ainakin 270 ihmistä sai surmansa ilotulitteiden sytyttyä palamaan ostoskeskuksessa Perun pääkaupungissa Limassa, kertovat viranomaiset. Palossa loukkaantui lisäksi 160 ihmistä ja 20 on edelleen kateissa.

-

Peruun on julistettu kahden päivän suruaika. Kuolonuhrien tarkka määrä oli pitkään epäselvä, sillä onnettomuuspaikalla vallitsi palon jälkeen täysi kaaos.

Palo sai alkunsa yhden ilotulitteen räjähdyksestä, ja se eteni ketjureaktiona yhä uusien tulitteiden syttyessä. Uutistoimisto AFP:n hankkimien tietojen mukaan osa tavaratalon liikkeistä myi laittomia, kotitekoisia ilotulitteita. Palo sai alkunsa, kun jotkut kauppiaista kokeilivat raketteja.

Ostoskeskus oli lauantai-iltana täynnä ihmisiä, jotka olivat ostamassa ilotulitteita vuoden vaihtumisen juhlintaa varten. Useimmat kuolleista paloivat tai tukehtuivat savuun. Sammutustöitä haittasi se, että pelastustyöntekijöiden oli vaikeaa saada vettä pumppuihinsa. Myös sammutuskalusto oli vanhanaikaista ja osa paloletkuista oli täynnä reikiä ja ensiapumateriaaleista oli pulaa.

Ostoskeskus sijaitsi historiallisessa Limassa, joka kuuluu Unescon Maailmanperintö-kohteiden luetteloon. Ostoskeskuksen lisäksi palossa tuhoutui ainakin yksi kerrostalo sekä useita asuintaloja ja koko joukko autoja.

"Ostoskeskus oli aikapommi"

Palomiesten mukaan ainakin kaksi ihmistä oli saatu pelastettua palavasta pätsistä elossa. Epätoivoiset perheenjäsenet ja sukulaiset etsivät läheisiään tunnistamattomiksi palaneiden ruumiiden joukosta.

-Kadotin 50-vuotiaan siskoni tulipalossa, eikä kukaan auta minua. En löydä häntä ruumiiden joukosta. Hänen seitsemä lastaan jäivät orvoiksi. Auttakaa minua, aneli ruumiiden joukossa kulkenut nainen uutistoimisto Reutersin toimittajalta.

-Täällä on jo aikaisemminkin ollut tulipaloja. Tämä oli aikapommi, painajainen. Tätä ei koskaan olisi pitänyt tapahtua, sanoi puolestaan tavaratalon turvallisuuspalveluissa työskentelevä David, joka ei halunnut kertoa sukunimeään.

Perun presidentti Alejandro Toledo kielsi onnettomuuden jälkeen ilotulitteiden valmistuksen ja tuonnin maahan täysin. Samalla presidentti lupasi taloudellista apua palon uhreille ja heidän omaisilleen.

Lämpötila jopa 600 astetta

Liman palopäällikön Tulio Nicolinin mukaan kyseessä oli pahin tulipalo hänen 40-vuotisen uransa aikana. Palomiesten mukaan lämpötila tavaratalon palavassa infernossa nousi lähes 600 asteeseen. Myös Nicolini sanoi toivovansa, että vuodenvaihdetta juhlittaisiin ilman ilotulitteita.

-Minusta tällainen juhlinta on aika kieltää sivistyneessä maassa, Nicolini vetosi. Palopäällikön mukaan maahan on tuotu tänä vuonna laillisesti jopa 940 tonnia ilotulitteita. Kun salakuljetetut ilotulitteet lasketaan mukaan lukuun, se nousee paljon korkeammaksi.

-Kyllä ilotulitteiden käyttö jatkuu. On epätodennäköistä, että ihmiset muuttaisivat tapojaan yhdessä yössä, mutta ehkäpä he ovat nykyisin enemmän varuillaan, epäili puolestaan palomies Pablo Solorzano.

Liman yleisen syyttäjän Maria del Pilar Peraltan mukaan kaupungin ruumishuone oli jo ääriään myöten täynnä.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 30.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.