Mainos

Persson vahvisti keskustelut Lipposen kanssa IVO-kaupasta

Ruotsin ja Suomen pääministerit Göran Persson ja Paavo Lipponen ovat keskustelleet Tukholman kaupungin päätöksestä torjua kaupungin energialaitoksen myynti IVO:lle. Persson ei kuitenkaan halua kommentoida asiaa. Kyse on kunnallisesta asiasta, hän sanoi tänään.

Huhut ja arvailut siitä, miksi Tukholman kaupunginjohtaja Mats Hulth on päättänyt torjua kaupan, viuhuvat ilmassa. Sosiaalidemokraattinen Hulth itse väittää, että porvarilliset puolueet vastustivat sopimusta, jonka hän halusi solmia IVO:n kanssa. Porvarit kuitenkin kiistävät tämän ja väittävät puolestaan, että Hulth taipui vasemmiston ja vihreiden painostukseen. Sen jälkeen, kun Hulth torjui kaupan 2. huhtikuuta, on valtiollinen energialaitos Vattenfall yht'äkkiä ilmoittanut kiinnostuksensa ostaa Tukholman energialaitoksen. Vattenfallin tarjous on kuitenkin alle IVO:n tarjouksen. Tukholman energialaitoksen asiantuntijoiden mukaan se on 5-7 miljardia kruunua liian alhainen.

Pääministeri Perssonin lehdistösihteerin mukaan pääministeri ei kiistä keskustelleensa asiasta Suomen pääministerin Paavo Lipposen kanssa kiirastorstaina. Lipponen vieraili tuolloin yksityisluonteisesti Tukholmassa. Perssonin mukaan ministerit keskustelivat myös muista asioista illan aikana ja Tukholman energialaitos-asia oli enemmänkin vain tietojenvaihdon luokkaa.
-Persson pitää tätä kunnallisena asiana, sanoi Perssonin lehdistösihteeri STT:lle.

IVO:lla ja Tukholman kaupungilla on sopimus, joka antaa IVO:lle neuvotteluoikeuden eli Tukholman kaupunki ei saa edes neuvotella minkään muun osapuolen kanssa ennen syyskuun alkua. IVO on ruotsalaislehtien mukaan uhannut Tukholman kaupunkia suurilla korvausvaatimuksilla, jos sopimusta rikotaan. Korvausvaatimukset voisivat tulla kalliiksi tukholmalaisille veronmaksajille: IVO voi pyytää useita miljardeja kruunuja korvauksia. Hulth yrittää nyt saada neuvotteluklausuulia poistetuksi, jotta Tukholman kaupunki voisi edes keskustella Vattenfallin kanssa ennen syksyä.

Hulthin äkillinen päätös ja sen selvästi heikot perustelut ovat johtaneet laajoihin arvailuihin Tukholmassa. Eräiden arvailujen mukaan Tukholman energialaitoksesta tulisi osa suurta energiapalapeliä Barsebäckin ydinvoimalan ympärillä. Kun Barsebäckin ydinvoimalan ensimmäinen reaktori suljetaan kesällä, haluaa voimalan yksityinen omistaja, Sydkraft, korvauksen menetyksistään toisen ydinvoimalan muodossa. Jos Vattenfall saisi ostaa ainakin osan Tukholman energialaitoksesta, joka omistaa osan Forsmarkin ydinvoimalasta, voisi sen olla helpompaa luovuttaa ydinvoima Sydkraftille. Tällaisesta ei Perssonin lehdistösihteeri halua sanoa kuulleensakaan. Mikään muukaan osapuoli ei halua vahvistaa huhuja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.