Mainos

Perinteinen perhemalli elää vahvana

Suomalaisten käsitykset perheestä pohjaavat yhä varsin perinteiseen perhemalliin. Vaikka suomalaiset käytännössä elävät jo hyvin monentyyppisissä perhekokonaisuuksissa, määritellään perhe edelleen usein siviilisäädyn ja ennen kaikkea lasten perusteella.

Perinteisen perheen rinnalle ovat kuitenkin jo nousseet avoparin ja lasten sekä yksinhuoltajan ja lasten muodostamat taloudet, käy ilmi Väestöliiton tänään julkistamasta ensimmäisestä perhebarometrista.

Oman perheen jäseninä pidetään lähinnä perinteisen ydinperheen jäseniä eli vanhempia ja lapsia. Myös lemmikkieläimet ovat nousseet niin tärkeiksi, että ne luetaan nykyisin perheen jäseniksi.

Valtaosa suomalaisista katsoo barometrin perusteella avioliiton solmimisen kuuluvan yhä asiaan. Avioitumisen perustelut ovat perinteisiä - monen perustelun takaa löytyy halu noudattaa yhteiskunnan normeja. Lasten saaminen ei nykykäsitysten mukaan sen sijaan enää edellytä avioitumista.

Perheen hajoaminen hyväksytään varsin monella perusteella. Yleisimmin hyväksyttävinä pidettyjä syitä ovat fyysinen ja psyykkinen väkivalta, alkoholiongelmat ja uskottomuus.

Postikyselynä tehdyssä selvityksessä kysyttiin perhekäsityksiä 2 000 17-50-vuotiaalta suomalaiselta. Heistä 47 prosenttia vastasi kyselyyn.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.