Mainos

Perhevapaauudistus tuomassa isille lisää vapaata – MTV Uutiset kertoo, mistä uuden hallituksen pyrkimyksissä on kyse

9:56
MTV Uutiset Livessä ruodittiin perhevapaiden pidentämistä – katso myös, mitä perheet itse asiasta ajattelevat

Uusi hallitus pyrkii nostamaan isyysloman viiteen kuukauteen nykyisestä reilusta kahdesta kuukaudesta. Äitien nykyinen noin neljän kuukauden äitiysloma pitenee noin viiteen kuukauteen hallitusohjelman ja EU-direktiivin myötä.

Vanhempainvapaa olisi edelleen noin kuusi kuukautta. 

– Merkittävin muutos on se, että isälle korvamerkitty vapaa nousee runsaasta kahdesta kuukaudesta viiteen kuukauteen. Isien ei kuitenkaan ole pakko jäädä hoitamaan lapsia kotiin, MTV Uutisten politiikantoimittaja Antonia Berg kertoo.

– On tutkittu, että isät pitävät aika paljon näitä nimenomaan korvamerkittyjä vapaita. Jos halutaan, että isät myös hoitavat lapsia kotona enemmän, niin myös korvamerkittyjä vapaita pitää olla enemmän.

– On myös niin, että työpaikoilla hyväksytään ja katsotaan aika positiivisesti, että isät pitävät korvamerkittyjä vapaita. Tällä olisi myös työllisyysvaikutuksia, koska ajatus on, että isyysvapailla oleville miehille haettaisiin sijaisia.

Tasa-arvoiset lomat voivat lisätä lapsilukua

Berg sanoo, että uudistuksella halutaan antaa ennen kaikkea signaali tasa-arvoon panostamisesta eikä niinkään yrityksestä lisätä työllisyyttä. Tällä voi olla merkitystä myös perheiden lapsilukuun.

– Kun isät kantavat aiempaa suuremman vastuun lastenhoidosta, niin se houkuttelee monia hankkimaan lisää lapsia. Kaikki taakka lastenhoidosta kun ei uudistuksen myötä kaatuisi äidin niskaan.

Uudistuksen aikataulu on vielä auki. Tarkoitus on, että uudistusta pohditaan kolmikantaisesti eikä tämän takia mitään aikataulua ole vielä laadittu.

Keskustan vaatimuksesta kotihoidon tuki säilyy ennallaan eli lasta voi hoitaa kolmivuotiaaksi kodinhoidontuen avulla.

– Kotihoidontuella on aika vähän äitejä, noin 2000. Monet heistä eivät saisi työpaikkaa, sillä osa on opiskellut vain peruskoulun, Berg sanoo.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja