Marin MTV Uutisille: Hallitus löytänyt yhteisymmärryksen perhevapaamallista – pohjana on tasa-arvo: "Jos sen halutaan nähdä olevan pois työllisyydestä, se on sitten näin"

2:40

Perhevapaauudistusta on työstetty jo edellisestä hallituksesta saakka tuloksetta. Nyt Sanna Marinin (sd.) hallitus kertoo lyötäneensä yhteisymmärryksen mallista.

Hallitusneuvotteluissa esillä olivat noin viiden kuukauden pituiset jaksot, mutta uudessa mallissa vanhempainvapaiden pituudet ovat muuttuneet.

Perhevapaauudistusta pohtiva kolmikantainen työryhmä on päätymässä niin kutsuttuun 1+7+7-malliin. Sille on hiljattain löytynyt myös poliittinen yhteisymmärrys hallituspuolueissa, kertoo pääministeri Marin MTV Uutisten haastattelussa.

– Pyritään jakamaan vanhempainvapaita tasapuolisesti vanhempien kesken, Marin sanoo. 

Mallissa molemmille vanhemmille tulisi seitsemän kuukauden kiintiö, josta voisi luovuttaa toiselle vanhemmalle kolme kuukautta.

Yksi kuukausi olisi eräänlainen raskausrahakausi sille, joka synnyttää. Lisäksi vapaita voi pilkkoa vapaammin, eli niitä ei tarvitse käyttää yhtäjaksoisesti.

– [Mallissa] on sisällä myös joustavuutta niin, että eri perheet voivat tehdä erilaisia ratkaisuja, Marin sanoo.

Marin: Se on arvovalinta

Pääministeri Marin kertoo näkevänsä mallissa paljon hyvää. Hänen mukaansa mallissa on otettu huomioon tasa-arvo ja perheiden etu.

Marin uskoo myös sillä olevan myönteisiä vaikutuksia työmarkkinoihin, vaikka mallia on kritisoitu siitä, ettei sillä ole vaikutuksia työllisyyteen. Joidenkin laskelmien mukaan ne saattavat olla jopa negatiivisia.

Pääministerin mukaan kyse on näkökulmasta, sillä tällä hetkellä isät jättävät suurimman osan vapaistaan käyttämättä. 

– Jos se sitten halutaan nähdä olevan pois työllisyydestä, että isät viettävät enemmän aikaa pienten lastensa kanssa, se on sitten näin. Se on arvovalinta, Marin toteaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja