Perheväkivalta on vääristynyttä vallankäyttöä

Lyömätön Linja –palvelun toiminnanjohtaja Jari Hautamäki kertoo, että perheväkivallalla on monet kasvot. Aina sen ei tarvitse olla fyysistä.

– Fyysinen väkivalta on väkivallan yleisin muoto, mutta henkisenkin väkivallan käyttöä ilmenee valtavasti, Lyömätön Linja -palvelun toiminnanjohtaja Jari Hautamäki sanoo.

Väkivalta voi näyttäytyä myös seksuaalisena tai taloudellisena. Vallankäyttö voi olla perheessä vääristynyttä ja toista pidetään otteessa.

– Kyllä meilläkin on tiedossa taloudellisen väkivallan uhreja. Näissä tilanteissa aikuisen ihmisen pankkitilit voivat olla toisen osapuolen hallussa, ja elääkseen saa vain viikkorahaa.

Hautamäen mukaan Lyömättömällä Linjalla näkyvästä perheväkivallasta suurin osa, noin 80 prosenttia, on puolisoon kohdistuvaa. Hautamäki muistuttaa, että on olemassa vielä erikseen lapseen kohdistuvaa väkivaltaa.

– Lisäksi lapsia käytetään paljon väkivallan välineenä, kun he joutuvat vanhempien pelinappuloiksi.

Hautamäki toivoisikin, että väkivaltaa tunnistettaisiin paremmin ja sen tekijät ottaisivat yhteyttä auttavaan tahoon ajoissa. Hän sanoo saman koskettavan myös väkivallan kohteena olleita, väkivaltaa ei pidä suvaita ja siitä selviytymiseen on myös tarjolla apua.

– Turhaan venytetään sitä pinnaa kotona, jos ilmassa on jo sen merkkejä. Kannattaa aina ajatella myös lasten näkökulmaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja