Perheenisän karmea tilanne: Lentokielto pakotti jäämään Lontooseen – 8-vuotias poika pillahti itkuun, kun isä ei päässytkään jouluksi kotiin

Helsingissä asuva Felix Gill jäi työmatkallaan jumiin Lontooseen, kun Suomi kielsi Britannian-lennot kokonaan. Kotiin ja joulun viettoon miestä odotti puolison lisäksi pieni lapsi.

Elokuva-alalla työskentelevä Gill lähti hoitamaan työasioitaan Lontooseen joulun alla, ja hänen oli määrä palata perheensä luo Helsinkiin joulukuun 21. päivän iltana. Myöhään edeltävänä päivänä Traficom kuitenkin kertoi, kaikki lennot Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi.

Syynä oli vastikään Britanniassa havaittu koronaviruksen muunnos, joka on aiheuttanut huolta laajasti Euroopassa. Matkustuskieltoihin oli ryhdytty myös muualla.

Traficom kertoi, että lentokielto astuu voimaan maanantaina 21. päivä, Suomen aikaa kello 12 alkaen.

Gill kiiruhti Finnairin verkkosivuille katsomaan, jos hän saisi lennon Lontoosta Helsinkiin vielä ennen rajoituksen voimaantuloa. Hän onnistuikin varaamaan kello 10.20 Lontoosta lähtevän yhteyden.

Aamulla kännykässä kuitenkin odotti ikävä yllätys. Finnair kertoi viestissä, että myös kyseinen lento oli peruttu. Traficomin päätöksen perusteella kaikki Lontoosta paikallista aikaa kello 10 jälkeen lennot oli peruttava.

– Sen jälkeen aloitin katselemaan, mitä muita vaihtoehtoja minulla olisi. Yksi olisi ollut mennä Viroon ja ottaa sieltä lautta Suomeen, Gill sanoo.

Pian nuokin mahdollisuudet kariutuivat, kun Euroopan maat rajoittivat Britannian-matkustusta yksi kerrallaan.

– Tajusin, ettei minulla ole mitään toivoa ennättää Suomeen jouluaatoksi.

Päätös ärsyttää

Gillillä on 8-vuotias poika yhdessä suomalaisen puolison kanssa. Helsingissä isäänsä kotiin odottanut lapsi otti uutiset raskaasti.

– Poika murtui kyyneliin kun kuuli, että en pääsekään.

Onkin ymmärrettävää, että Gillillä riittää kritiikkiä Euroopan maiden ratkaisuille sulkea yhteydet Britanniaan lyhyellä varoitusajalla.

– Ymmärrän, että täytyy tehdä ratkaisuja ja päättää rajoituksista, jotka ovat kaikkien parhaaksi. Olen kuitenkin hieman ärsyyntynyt päätöksistä, jotka tehdään näin pikaisesti. Ne eivät koske ainoastaan yksittäisiä matkustajia, vaan niiden vaikutukset ulottuvat laajemmalle. Ne koskevat myös kokonaisia perheitä ja työyhteisöjä.

– Onneksi minun työni on sen luontoinen, että maailma ei pysähdy, vaikka en pääsisikään Suomeen heti huomenna. On kuitenkin ihmisiä, jotka tekevät välttämätöntä työtä, ja tämä vaikuttaa myös heihin.

Vaikka matkustuskielto sapettaa, Gill myös kehuu Suomen koronatoimia. Silti asian olisi hänen mukaansa voinut hoitaa toisin.

– Suomella on mennyt tosi hyvin koronan kanssa. On otettu kliininen linja, ja reagoitu tilanteen kehittymiseen tarvittavalla tavalla ja järkevästi. Tässä tilanteessa olisi kuitenkin ollut myös muita tapoja toimia, esimerkiksi testata saapujat lentokentillä.

Jouluna ohjelmassa remonttia

Tällä hetkellä Gill on jumissa Lontoossa. Sen lisäksi, että joulu perheen kanssa meni pipariksi, mies joutuu elämään keskellä tiukkoja koronarajoituksia.

Lontoossa on tällä hetkellä voimassa Britanniassa määritellyn neliportaisen asteikon tiukimmat koronatoimet. Periaatteessa ulkona saisi liikkua vain välttämättömillä asioilla. Monet kaupoista ja muista palveluista on suljettu.

Onni onnettomuudessa on, että Gill saa viettää aikaa omassa asunnossaan. Tavallisesti asunnossa asustaa lyhytaikaisia vuokralaisia, mutta nyt sellaista ei ole koronan takia löytynyt.

Perheensä luo Helsinkiin mies pääsee näillä näkymin vasta tammikuun alussa, kun matkustusrajoitukset ovat poistuneet. Suomi on kertonut, että Britannian-lentokielto päättyy 4. päivä.

Joulua ja uudenvuodenjuhlia Gill siis viettää etäyhteyksin. Mies yrittää nähdä tilanteessa myös jotain positiivista.

– Täällä Lontoon asunnolla on jotain tee-se-itse- ja remonttijuttuja, joita voin hoitaa sillä välin. Voin käyttää ajan hyödyksi, Gill sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat