Perheen järkyttävä paljastus vuosien takaa: Edesmennyt poika sai 4-vuotiaana HIV:n sairaalahoidon yhteydessä

0:29
HIV-testin voi tehdä myös kotona. Yllä olevalla videolla näytetään, miten.

Vanhempien mukaan heidän edesmennyt poikansa sai vuonna 1985 HIV:n hemofilian hoitoon tarkoitetusta lääkkeestä. Kun tieto pojan infektiosta levisi tuttavapiiriin, koko perhettä alettiin karttaa.

Brittiläisellä Lee Turtonilla todettiin HI-virus vuonna 1985. Hän oli ollut sairaalassa hoidettavana verenvuototaudin takia, ja häntä hoidettiin plasmaperäiseen korvaushoitoon tarkoitetulla valmisteella. Perheen mukaan heille oli sanottu, että hyytymistekijävalmiste oli vaaratonta.

– Annoimme sen tapahtua. Uskoimme ammattilaisia.

1970- ja 1980-luvuilla yli 7 500 ihmistä sai HIV:n tai hepatiitin saastuneista verituotteista. Asia on noussut uudelleen otsikoihin  brittimedioissa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan 1980-luvun puolivälin jälkeen plasmaperäisten valmisteiden virusturvallisuutta on parannettu eikä virustartuntoja ei ole sen jälkeen esiintynyt.

Joutui eristetyksi muista

Kun tieto Leen HIV-positiivisuudesta levisi, Turtonien perhettä alettiin karttaa. Vanhempien mukaan joku oli vuotanut tiedon lehdille. Pojan olisi ollut pian tarkoitus aloittaa koulu.

– Vanhemmat eivät halunneet häntä kouluun. Eräs opettaja ei halunnut opettaa häntä. Häntä ei kutsuttu juhliin.

Myös Leen sisko Kerry joutui kiusatuksi. Tyttö kertoo, että häntä hakattiin ja hänen käskettiin "mennä kuolemaan kuten veljensä".

Saamansa kohtelun seurauksena perhe muutti vuonna 1989 Somersetista Cornwalliin. He halusivat, että Lee voisi elää hyvää elämää, kun kukaan ei tietäisi hänen sairaudestaan.

Kuoli vain 10-vuotiaana

Leen kunto alkoi kuitenkin huonontua. Hän ei saanut unta, ei pystynyt kävelemään tai hengittämään. Häntä ravittiin lopulta letkun kautta. Hän sairasteli jatkuvasti.

Lee kuoli vuonna 1992, vain 10-vuotiaana.

Kokivat painostusta

Leen vanhemmat kertovat, että he joutuivat vuosi ennen poikansa kuolemaa allekirjoittamaan paperin, jossa he luopuivat korvausvaatimuksista. Heidän mukaansa heille sanottiin, että he eivät saisi ollenkaan rahaa, jos kieltäytyisivät.

– Kieltäydyimme jatkuvasti. Sitten asianajaja totesi, että jos emme allekirjoita, ei kukaan muukaan saa tästä korvausta. Niinpä suostuimme, Leen isä kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja