Mainos

Perhe teki lipaston laatikosta todellisen löydön: Isoisän ostamalla vanhalla shakkinappulalla arvoa jopa miljoona puntaa – neljä muuta pelinappulaa yhä kateissa

0:41

Jopa 200 vuotta kadoksissa ollut The Lewis Chessmen -mallinen shakkinappula on tänä päivänä löytymisensä jälkeen omaisuuden arvoinen.

Eräs skotlantilainen isoisä tunnettiin innokkaana antiikin harrastajana. Hänen jälkeläisillään ei tosin ollut aavistustakaan siitä, millaisen antiikkidiilin hän oli aikoinaan tehnyt.

Vuonna 1964 isoisä teki kaupat mursunluusta valmistetusta The Lewis Chessmen -mallisesta shakkinappulasta viiden punnan hinnalla.

Nappula siirtyi miehen jälkeläisille perintönä ja nyt tuon alle yhdeksänsenttisen esineen arvo on ollut todellinen yllätys sekä perheelle että koko maailmalle.

Arvo jopa miljoona puntaa

Perhe on säilyttänyt lipaston vetolaatikossa tietämättään jotain, mitä monet havittelevat nyt kynsin hampain.

Shakkinappulasta saatetaan maksaa huutokaupassa jopa miljoona puntaa.

"Kuola tipahti suusta"

Sotheby -nimisen huutokauppakamarin asiantuntija Alexander Kader kertoi BBC:n haastattelussa, että häneltä tipahti kuola suusta, kun hän tajusi saaneensa käsiinsä tuon halutun ja kuuluisan esineen.

– Perhe toi esineen liikkeeseen arvioitavaksi. Lopulta huokasin, että se on yksi kuuluisista shakkinappuloista.

Kader kertoi, että shakkinappulan omistava perhe oli hyvin hämmästynyt tilanteessa. Perhe on ainakin tähän asti halunnut pysyä anonyyminä.

The Lewis Chessmen -nappulat näytillä museossa

The Lewis Chessmen -malliset keskiaikaiset, elämää nähneet shakkinappulat ovat tällä hetkellä näytillä Britannian museossa sekä Edinburghin kansallismuseossa.

Kyseistä shakkisettiä pidetään erittäin tärkeänä eurooppalaisen sivistyksen symbolina ja settiä verrataan jopa Harry Potterin kaltaisiin ilmiöihin.

Voimakasluonteinen pelinappula

Shakkisetistä löytyy niin kuninkaita kuin kuningattaria, lähettejä, ritareja ja sotilaita. Tällä hetkellä Britannian museossa on 82 pelinappulaa ja Skotlannin kansallismuseossa 11 nappulaa.

Shakkiaarre paljastui vuonna 1831, jonka jälkeen yksi ritari ja neljä sotilasta on ollut kadoksissa museoiden omistamista shakkisetistä.

Juuri löytynyt nappula on yksi sotilaista, jonka päässä on kypärä ja kädessään kilpi sekä miekka. Shakkinappulalla tiedetään olevan paljon voimaa ja voimakas luonne.

Yhä neljä nappulaa puuttuu

Huutokauppakamarissa työskentelevä Kader pohti haastattelussa, missä loput osat shakkisetistä mahtaa piileskellä.

– Seuraavan nappulan löytymiseen voi kulua taas 150 vuotta, Kader huokaisi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja