Turengissa huutokaupataan todellinen erikoisuus – meklarikin häkeltyi: "Kyllä tässä kohtaa raavin vartin ohimoani"

Turengin huutokaupassa myynnissä todellinen erikoisuus – tältä näyttävät faarao Tutankhamonin arkun, valtaistuimen ja kuolinnaamion tarkat jäljennökset 3:04
Tältä Egyptin aarteet -näyttelyn esineistö näyttää!

Hämeenlinnan kupeessa sijaitsevalla Turengin huutokauppakeskuksella on vilkas ja jännittävä viikonloppu, kun yksi vuoden kuudesta huutokaupasta on käynnissä.

Viikonlopun aikana reilut 2 000 tuotetta saa uuden omistajan nettihuutokaupan kautta. Kaikki tavarat on kuitenkin koottu Turenkiin.

Tuotteiden joukossa on muun muassa lasiesineitä, kultaa, markan kolikoista tehty Roope Ankka ja arvokelloja.

Kellovalikoimasta löytyy esimerkiksi maailman vahvimmaksi mieheksi valitun Jouko Aholan Rolex, joka ostohetkellä maksoi 45 000 euroa. Huutokauppa on arvioinut, että se voisi lähteä maailmalle 35 000 eurolla.

"Tässä kohtaa raavin vartin ohimoani"

Huutokauppahallin valtavan tavaramäärän joukosta erottuu yksi kulma. Siellä sijaitsee tuotteita, joita ei ole ennen myyty missään.

Tämä erikoisuus on Egyptin aarteet -näyttelyn esineistö. Näyttely pidettiin vuonna 2012 Markku ja Sirpa Ellalan silloin omistamassa Villa Royalissa, joka sijaitsee Mouhijärvellä. Sittemmin Villa Royalissa on tapahtunut sukupolven vaihdos.

– Kaikkea meillekin on tullut myyntiin, mutta kyllä tässä kohtaa raavin vartin ohimoani, että miten nämä myydään. Kieltämättä nämä ovat erikoiset tuotteet, Turengin huutokauppakeskuksen omistaja Petri Vuorinen kertoo.

Esineistöön kuuluvat muun muassa faarao Tutankhamonin sisemmän arkun, vuoteen, valtaistuimen ja kuolinnaamion tarkat jäljennökset.

– Nämä on tehty Egyptin kulttuuriministeriön valvonnassa 2000-luvun alussa, Vuorinen kertoo.

Tutankhamonin haudan löysi englantilainen arkeologi Howard Carter vuonna 1922. Alkuperäisen haudan esineistöä on nähtävillä tällä hetkellä ainakin kahdessa eri museossa Egyptissä Luxorissa ja Gizassa.

Vuorinen vertaa Turengissa nyt myytävien jäljennösten tasoa yhden ihmiskunnan merkittävimmän museon – Lontoon British Museumin – jäljennösten tasoon. 

– British Museumissa on suurin piirtein samanlaiset rekonstruktiot, Vuorinen sanoo.

Kuka ostaa ja millä hinnalla?

Esineistö oli vuonna 2012 pidetyn näyttelyn jälkeen varastossa kymmenisen vuotta. Varastosta löytyi myös näyttelyn asiakirjoja, joista paljastuu muun muassa sen suosio.

– Melkein neljännesmiljoonan on tullut pääsylipputuloina, Vuorinen näyttää erästä asiakirjaa.

Mutta kuka esineistön ostaa ja millä hinnalla? Kokeneella meklarilla ei ole kumpaankaan kysymykseen varmaa vastausta.

– Ne voivat olla edukkaat tai ne voivat olla tosi kalliit. Ja ei osaa sitäkään sanoa, mikä on kallis, Vuorinen naurahtaa.

– Toivottavasti joku saa hyvän vision ja keksii sille hienon idean, että tämä tarina jatkuisi jotenkin ja nämä esineet jäisivät elämään, Vuorinen toivoo.

Miten huutokauppa on muuttunut vuosikymmenien aikana? Millainen rutistus on myydä parituhatta tuotetta kuusi kertaa vuodessa? Katso alta MTV Uutiset Liven koko lähetys!

Turengissa huutokaupataan erikoisia tavaroita Egyptin aarteista maailman vahvimman miehen kelloon 18:07

Lue myös:

    Uusimmat