Mainos

Pentubisnes kukoistaa kesällä - näin tunnistat pentutehtailijan

Kesä on otollista aikaa pentutehtailijoille, sillä monet hankkivat koiran juuri lomien aikaan. Suomen eläinsuojeluyhdistysten viestintäpäällikkö Maria Blomster kertoo, että juuri koirien suuri kysyntä on tehnyt pentutehtailusta houkuttavan tulonlähteen. Karkean arvion mukaan Suomessa toimii kymmeniä pentutehtailijoita.

- Ikävä kyllä koiranpennulla voi tehdä hyvinkin bisnestä, on olemassa tapauksia, joissa henkilöt tekevät ihan päätoimista hyvää tuloa itselleen pentutehtailulla.

Kysy emon perään, tarkista pennun elinolosuhteet

Pentutehtaan tunnistaa Blomsterin mukaan täydellisestä avoimuuden puutteesta ja siitä, että pentutehtailija haluaa saada pennun kaupaksi melkein hinnalla millä hyvänsä. Koiria "tuotetaan" pelkästään rahamielessä.

- Pentutehtailijat ovat todella taitavia keksimään selityksiä sille, miksi pennun olosuhteita tai pennun emoa ei pääse näkemään. Kun pentukuume on kova, haluaa ostaja nämä selitykset myös usein uskoa, kertoo Blomster.

Pentutehtaasta hankittu koira voi olla edullinen, mutta kulut voivat moninkertaistua kun uusi perheenjäsen pääsee kotiin. Pahimmassa tapauksessa pentu voi olla hyvin sairas.

Blomster kertoo tapauksesta, jossa ostaja oli maksanut pennusta 600 euroa ja pentu oli muutaman päivän päästä ostotapahtumasta kuollut. Ostaja siis menetti sekä pennun hinnan, mutta myös eläinlääkärikustannuksia oli tullut hurjasti.

Ihan täysin ilman oikeusturvaa pennun ostaja ei kuitenkaan ole.

- Koiranpentu tai mikä tahansa eläin rinnastetaan Suomen laissa esineeseen, eli petos ja rikos nimikkeet pätevät ihan samalla niihin.

Lisäksi ongelmana on Blomsterin mukaan se, että kun ihminen tulee huijatuksi tällaisessa asiassa, siihen liittyy inhimillistä kärsimystä, ja pennun menetyksestä koituu suurta surua.

- Usein sitten ei jakseta, eikä kehdata alkaa mihinkään toimenpiteisiin tätä petollista myyjää kohtaan.

Rehellinen kasvattaja on kiinnostunut pennun ostajasta

Oikealla asialla olevan kasvattajan tunnistaa siitä, että hän on kiinnostunut myös pennun tulevaisuudesta. Rotukoirista saattaa joutua pulittamaan isojakin summia, mutta uuden perheenjäsenen voi saada myös halvemmalla ja laillisesti.

- Kyllä varmasti Suomesta löytyy halvempia koiranpentuja esimerkiksi vahinkopentueita, sekarotuisia ja ilman muuta kaikki eläinsuojeluyhdistysten löytökoirat, niitä voi hyvinkin saada edullisemmin.

Taitavimmat pentutehtailijat osaavat toimia hyvin salakavalasti niin, ettei lainkoura heihin yletä, siksi valvonta ja toiminnan kitkeminen on hyvin hankalaa.

- Kaikista paras ja itse asiassa ainoa keino on juuri tämä, mitä nyt tehdään, eli puhutaan asiasta ja levitetään tietoa. Eli ostajalla on tässäkin asiassa ikävä kyllä iso vastuu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.