Peltipoliisit ovat sittenkin suomalaisten mieleen, kertoo kyselytutkimus – "Viheliäinen ja epäoikeudenmukainen keino", puuskahtaa autoilija huoltoasemalla

Puolet suomalaisista suhtautuu suopeasti automaattiseen liikenteenvalvontaan ja uskoo peltipoliisien lisäävän liikenteen turvallisuutta.

Vieläkin enemmän liikennekameroiden tehoon luotetaan, jos suomalaisilta kysytään turvavöiden ja puhelimen käytön valvomisesta. Asia selviää MTV Uutisten teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 2264 täysi-ikäistä suomalaista 15.–23. heinäkuuta. 

Tutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista pitää automaattista liikenteenvalvontaa melko tai erittäin hyvänä tapana lisätä turvallisuutta Suomen teillä. Kannatusta peltipoliisit saavat erityisesti naisten keskuudessa, sillä 65 prosenttia naisista ja 48 prosenttia miehistä pitävät niitä toimivina.


Sen sijaan 30 prosenttia suomalaisista pitää liikennekameroita huonona keinona valvoa turvallisuutta. Kyselyyn osallistuneista naisista 18 prosenttia ja miehistä 41 prosenttia ei usko peltipoliisien tehoon. 

Kun suomalaisilta kysytään, onko puhelimen ja turvavyön käyttöä tarpeen valvoa kameroiden avulla, suhtautuminen kameroihin muuttuu suopeammaksi.

69 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että puhelimen ja turvavyön käyttöä on syytä valvoa kameroilla. Naisista 74 prosenttia ja 64 prosenttia kannattavat kameroita tässä tapauksessa. Sen sijaan ei-vastauksia antaa 22 prosenttia vastaajista. Naisista 15 prosenttia ja miehistä 29 prosentia pitää liikennekameroita huonona keinona valvoa puhelimen tai turvavyön käyttöä.  

Jalkautuminen huoltoasemalle todentaa eriävät mielipiteet

Lyhyt kyselykierros Helsingin Pakilassa sijaitsevan huoltoaseman pihalla heijastelee kyselytutkimuksessa saatuja vastauksia. 

Autoaan tankkaava Teemu Keskisarja tyrmää liikennekamerat välittömästi. 

– Minun mielestäni se on viheliäinen ja epäoikeudenmukainen keino. Kamerat hyväksyn, mutta sakon määrä on täysin kohtuuton. Mitättömästä virheestä, joka tosiasiassa ei vaaranna liikenneturvallisuutta, lähtee koko päivän tai viikonlopunkin ansiot, Keskisarja napauttaa. 

Kyllikki Kärpänen esittää vastakkaisen mielipiteen.

– Totta kai kamerat parantava turvallisuutta. Hurjastelevia pitää vahtia, toisin kuin minua, minähän ajan hissunkissun, Kyllikki Kärpänen tuumaa. Hän nostaa esiin myös poliisien vähäisen määrän ja niukat resurssit ihmisvoimin tehtyyn liikennevalvontaan.

Kärpäsen kanssa samoilla linjoilla on Matti Koivunen.  

– Kyllähän ne turvallisuutta luovat, onhan se ihan hyvä asia. Nopeudet pysyvät alhaisina ja liikenne turvallisena, toteaa Matti Koivunen.

Sen sijaan Raimo Valo ei ole täysin varma, mille puolelle vaaka kallistuu. Hän tunnustaa, että liikennekameroille on paikkansa, mutta toivoisikin niiden sijoitteluun tarkkuutta. 

– Olisi iso parannus, jos nopeusrajoitus voitaisiin asettaa aika lähelle kameraa. Olen nähnyt paljon tilanteita, joissa äkkijarrutuksia kameralla syntyy silloin, kun nopeusrajoitustaulua ei ole ollut hetkeen, Valo kertoo. Hänen mielestään kamerat ajavat asiansa erityisesti koulujen ja lasten jalankulun lähistöllä, mikäli autoilijoiden kaasujalka  tieosuuksilla on usein painava. 

Peltipoliiseista tuli yksi kesän puheenaiheista

Ensimmäinen uudella tutkatekniikalla varustettu peltipoliisi asennettiin Kuutostien varteen Kouvolaan heinäkuussa. Lähivuosien aikana samanlaisia kameroita tullaan asentamaan yhteensä 150.

Toistaiseksi sana uudesta kamerasta tuntuu kiirineen autoilijoiden korviin. Kuutostien uusi kamera välähtää keskimäärin 20–25 kertaa vuorokaudessa, MTV Uutisille kertoo ylikomisario, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein

Tutkimus tehtiin 15.– 23.7. ja siihen vastasi 2264 täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on suurimmillaan 3% suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV Uutisten toimeksiannosta Corefiner Oy.


Juttua korjattu 7.8 klo 20.46: Korjattu Teemu Keskisarjan sukunimi. Aiemmin jutussa sukunimenä luki Vähäsarja. 

Lue myös:

    Uusimmat