"Pelottaa, kauhistuttaa ja raivostuttaa" – Kööpenhaminassa asuva Taina järkyttyi ostoskeskuksen tapahtumista

Tämä tiedetään Kööpenhaminan iskusta nyt – MTV tavoitti paikan päällä olevan suomalaisen 5:35
Mitä Kööpenhaminan ampumavälikohtauksesta tiedetään? Livessä myös Tainan haastattelu.

Kööpenhaminan Field’s ostoskeskuksessa tapahtunut ampumavälikohtaus on järkyttänyt Tanskassa. Sunnuntaina tapahtuneessa ammuskelussa toistaiseksi kuoli neljä ihmistä ja neljä on haavoittunut vakavasti. MTV Uutiset tavoitti Kööpenhaminassa asuvan suomalaistaustaisen Tainan. 

Taina Hvidlykken kotikaupungissa tapahtunut ampumavälikohtaus tuli hänelle järkytyksenä.

– Minua huolestuttaa paljon, että tällainen tapahtui Tanskassa. Olen järkyttynyt, että tekijä on 22-vuotias ihminen ja mielenterveyspotilas, Hvidlykke kertoo.

Viranomaisten mukaan epäilty tekijä on "psykiatrin tuttuja", mutta poliisi ei ole antanut tietoja ampujan mielentilastaan. Lehtitietojen mukaan epäilty tekijä oli ennen tekoaan julkaissut sosiaaliseen mediaan videoita, jossa hän esiintyy kiväärin ja pistoolin kanssa. Poliisi ei ole kuitenkaan vahvistanut, onko videolla esiintyvä mies ammuskelun takana.

Koronarajoitukset iskivät nuoriin

Hvidlykke uskoo, että koronaviruksen aiheuttamat koronasulut ja sosiaalisen elämän puuttuminen on iskenyt kovasti nuoriin.

– Olen itse keski-ikäinen ja poikani käy lukiota. Olen viime vuosina seurannut paljon nuoriamme, ja he ovat kärsineet paljon koronaviruksen vaikutuksista. Ne ovat aiheuttaneet syrjäytymistä, eristäytymistä ja suuria paineita opintotulosten saavuttamiseen, Hvidlykke jatkaa.

Suomalaistaustaisen Hvidlykke ihmettelee, miten tekoa ei saatu estettyä, vaikka epäilty tekijä on ollut avun piirissä.

– On hurjaa, että 22-vuotias mies, joka on psyykkisesti sairas ja mielenterveyshoidossa, ei saa sellaista hoitoa, joka auttaa. Hän on ilmeisemmin laittanut jo pidemmän aikaa nettiin hurjia videoita, eikä kukaan ole puuttunut siihen, Hvidlykke ihmettelee.

Kyseessä suosittu ostoskeskus

Ostoskeskus, jossa teko tapahtui, on Tanskan suurin. Se sijaitsee Amagerin uudisasutusalueella kaupungin ja lentokentän välissä. Monien kööpenhaminalaisten tapaan ostoskeskus on Hvidlykkelle tuttu.

– En yleensä käy siellä, koska asun toisessa kaupunginosassa. Olen kyllä käynyt siellä joskus perheeni kanssa. Tämä on ihan järkyttävä juttu, miten täällä voi käydä näin, Hvidlykke avaa.

Työkseen kirjojen käännösten parissa työskentelevä Hvidlykke oli välikohtauksen sattuessa kotonaan.

– Istuin konttorissani töiden parissa ja tauolla sattumoisin huomasin uutiset. En ymmärtänyt enkä halunnut ymmärtää, kuinka hurja tämä tapahtuma oli.

Hvidlykken onneksi hänen tuttujaan ei ollut ostoskeskuksessa tapahtumahetkellä, mutta moni ystävänsä asuu ostoskeskuksen lähellä. Hänen ajatuksensa ovat kuitenkin henkilöissä, jotka kokivat kauhunhetkiä ostoskeskuksessa.

– Minua pelottaa, kauhistuttaa ja raivostuttaa, ettemme osaa pitää huolta toisistamme ja annamme ihmisten syrjäytyä, Hvidlykke lisää.

Lue myös:

    Uusimmat