Jousihyökkäystä tutkitaan terrorismina – Norjassa työskentelevä suomalaispappi: "Kaikki ovat huolestuneita, että mitä seuraavaksi tapahtuu"

2:02
Jousihyökkäys on järkyttänyt ja herättänyt keskustelua – MTV sai yhteyden Oslossa työskentelevään suomalaispappiin

Norjassa herättiin torstaina järkyttyneinä edellisenä iltana Kongsbergissä tapahtuneen väkivaltaisen hyökkäyksen jälkeen. Jousella ja nuolilla varustautunut 37-vuotias tanskalaismies surmasi viisi ihmistä ja haavoitti kahta kaupungin keskustassa ennen kuin poliisi otti hänet kiinni.

Norjan poliisi tutkii tapausta terrori-iskuna. Tämänhetkisten tietojen mukaan tekijä on toiminut yksin.

Oslossa toimiva Norjan suomalaisen evankelis-luterilaisen kirkon pappi Anssi Elenius kuvailee sekä tavallisten kansalaisten että poliitikkojen olevan erittäin järkyttyneitä, hämmentyneitä ja yllättyneitä. Asia nousi esiin tänään kirkkoneuvostossa, ja hän kertoo keskustelleensa asiasta myös norjalaisten kollegojensa kanssa.

– Kaikki ovat huolestuneita, että mitä tässä seuraavaksi tapahtuu. Kaiken kaikkiaan on järkyttävää, että Norjassa voi tapahtua jotain näin väkivaltaista. Huolestuminen on suurta, koska tekijä on täysin ennalta arvaamatta kohdistanut väkivaltaa sivullisiin. Joutuu jokainen pohtimaan, että jos se sattuisi omalle kohdalle, kun kadulle lähteen, sanoo Elenius.

Tunnelma on ollut jännittynyt, ja pelkoa aiheutti Oslossa torstaiaamuna jousen kanssa liikkunut mies. Poliisi tavoitti hänet nopeasti eikä hänestä poliisin mukaan ollut vaaraa kenellekään.

Psyykkiset ongelmat vaaliteema

Elenius kertoo käyneensä Kongsbergissä viimeksi syyskuussa. Hän kuvailee sitä kauniiksi, puutalovaltaiseksi pikkukaupungiksi, joka on kulttuurisesti rikas. Veriteko ei ole tyypillinen pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, vaikka maassa onkin tänä vuonna muisteltu 10 vuoden takaista Utöyan terrori-iskua. 

– Kyllä ehdottomasti tämä on ollut Norjassa jonkinlainen itsetutkiskelun paikka. Äskettäin pidetyissä parlamenttivaaleissa yksi tärkeä teema oli ihmisten henkinen hyvinvointi. Siis se, että julkisessa terveydenhoidossa tulisi satsata riittävästi varoja myös psyykkiseen hyvinvointiin.

Viisi vuotta Norjassa työskennellyt Elenius sanoo, että norjalaiset viranomaiset arvioivat työtään hyvin avoimesti myös julkisesti. Esimerkiksi poliisin toiminta tullaankin varmasti käymään tarkasti läpi lähipäivinä.

– Olisiko kaikki ollut vältettävissä? Sitä varmasti kysellään koko Norjassa, toteaa Elenius.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja