Kööpenhaminan 22-vuotiasta ampujaa epäillään kolmesta murhasta ja neljästä murhan yrityksestä

Tämä tiedetään Kööpenhaminen ampumisesta: Kolme kuollut, 22-vuotias epäillyn motiivi ei ole vielä selvillä 2:09
Tämä tiedetään Kööpenhaminen ampumisesta: Kolme kuollut, 22-vuotias epäillyn motiivi ei ole vielä selvillä

Tanskassa 22-vuotiasta miestä epäillään kolmesta murhasta ja neljästä murhan yrityksestä Kööpenhaminan eilisessä ostoskeskusampumisessa, kertovat muun muassa tanskalainen yleisradio DR ja uutistoimisto Ritzau.

Epäilty ampuja saapui oikeussaliin maanantaina iltapäivällä löysään siniseen t-paitaan pukeutuneena ja luotiliiveihin pukeutuneiden poliisien saattamana. Toimittajien ollessa läsnä epäilty vahvisti tuomarille kiinniottoaikansa.

– En ole täysin varma kellonajasta, epäilty sanoi hiljaisella äänellä, mutta vahvisti tuomarin kertoman ajan kuulostavan oikealta.

Vangitsemisoikeudenkäynnin ovet suljettiin yleisöltä rikosnimikkeiden lukemisen jälkeen. Päätöstä perusteltiin sillä, että rikoksen tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja julkisuuteen leviävä tieto saattaisi vaikeuttaa tutkintaa.

Oikeus päätti myös, ettei epäillyn ampujan tai rikoksen uhrien nimiä julkisteta. Oikeussalin ovet suljettiin puoli kahdelta paikallista aikaa ja avattiin noin puolitoista tuntia myöhemmin. Tämän jälkeen Kööpenhaminan poliisi kertoi Twitterissä, että epäilty ampuja on määrätty 24 päivän tutkintavankeuteen.

Neljä kriittisessä tilassa

Tanskan poliisi kertoi aiemmin tiedotustilaisuudessa, että silloisten tietojen mukaan neljä ihmistä on kriittisessä tilassa saamistaan osumista ammuskelussa. Kaksi heistä on poliisin mukaan Ruotsin kansalaisia, ja kaksi Tanskan kansalaisia.

Tanskalaisia haavoittuneita ovat 40-vuotias ja 19-vuotias nainen. Ruotsalaisia haavoittuneita ovat 50-vuotias mies ja 16-vuotias tyttö. Kaikki neljä ovat vakavasti haavoittuneita, kertoo poliisi.

Poliisi kertoi myös, että ostoskeskusampumisesta ei ole havaittu terrorismin merkkejä. 

Viranomaisten mukaan epäilty tekijä on "psykiatrin tuttuja", mutta poliisi ei kerro tässä vaiheessa tarkempaa tietoa tämän mielentilasta. Mies oli aseistautunut kiväärillä, ja hänet pidätettiin paikan päällä poliisin mukaan ilman suurempaa draamaa.

Epäillyn tekijän vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään jo tänään. Häntä epäillään tässä vaiheessa murhista, mutta muitakin rikosnimikkeitä voi tulla vielä mukaan.

Kööpenhaminan poliisin tutkinnassa on tapaukseen liittyen neljä Youtube-palvelussa julkaistua videota, kertoi Jyllands-Posten. Perjantaina palveluun ladatuissa videoissa esiintyy nuori mies, jolla on aseinaan kivääri ja pistooli. Poliisi ei ole vielä vahvistanut sitä, onko videoilla esiintyvä mies epäilty tekijä.

Epäillyllä hallussaan kivääri ja ammuksia

Ostoskeskusampumisessa sai surmansa kolme ihmistä, kertoi poliisi aiemmin. Kuolleet olivat nelissäkymmenissä ollut mies ja kaksi nuorempaa henkilöä.

Poliisi julkaisi aiemmin tiedotteen, jossa tarkennettiin kahden nuoremman henkilön olleen nainen ja mies. Yhdenkään kuolleen tarkkaa ikää poliisi ei kertonut, mutta tiedotteessa viranomaisten sanottiin selvittävän uhrien henkilöllisyyttä, jotta heidän läheisilleen voidaan ilmoittaa tapahtuneesta.

Poliisin mukaan 22-vuotiaalla epäillyllä oli hallussaan kivääri ja ammuksia.

Sosiaalisessa mediassa kiertäneiden videoiden perusteella miehellä olisi voinut olla kiväärin lisäksi myös käsiase. Asiasta kysyttäessä poliisi vastasi, että näin on voinut olla.

Poliisin mukaan epäillyn ampujan kiinniotto ei ollut mitenkään dramaattinen. Poliisin tämän hetkinen oletus on, että epäilty toimi yksin. Poliisin mukaan kiinni otettu epäilty ampuja on 22-vuotias "etnisesti tanskalainen" henkilö.

Poliisin mukaan epäilty on entuudestaan tuttu

Poliisi on aiemmin kertonut, ettei ampujan motiivi ole vielä tiedossa, mutta viranomaiset eivät sulje pois terrorismin mahdollisuutta. Poliisin mukaan epäillyn uskotaan syyllistyneen ainakin tappoon, mutta lisäsyytteitä voi olla vielä tiedossa.

– Meillä on käynnissä valtava tutkinta, Thomassen kertoi alkuyöstä.

Lisäksi hän sanoo poliiseja näkyvän lähiaikoina runsaasti Kööpenhaminassa, sillä viranomaiset pyrkivät takaamaan turvallisuutta pääkaupungissa ampumisen jälkeen.

Poliisi sai tiedon ampumisesta alkujaan paikallista aikaa loppuiltapäivästä puoli kuuden aikoihin, ja epäilty otettiin kiinni ennen kello kuutta.

Epäilty on poliisille entuudestaan jokseenkin tuttu, mutta poliisi ei tarkenna, millaisesta yhteydestä hänet tunnetaan.

Silminnäkijät kertoivat pelon hetkistä

Silminnäkijät ovat kertoneet tanskalaismedialle, että yli sata ihmistä ryntäsi ostoskeskuksen uloskäynnille, kun ensimmäiset laukaukset oli kuultu.

Field's-ostoskeskus sijaitsee Amagerin alueella Kööpenhaminan lentokentän ja kaupungin keskustan välissä.

Silminnäkijä kertoi Ekstra Bladet -lehdelle, että poliisi ampui varoituslaukauksia ja käski miespuolista ampujaa pudottamaan aseensa.

– Kuulimme heidän huutavan "pudota ase", ja he ampuivat pari varoituslaukausta, ja sitten me pakenimme, silminnäkijä kertoi tanskalaislehdelle.

Erään tanskalaismedialle puhuneen silminnäkijän mukaan ampuja käytti "metsästyskivääriä", BBC kertoi.

Toiset kertoivat olleensa matkalla pysäköimään ostoskeskuksen parkkihalliin, kun useat ihmiset juoksivat ulos ja varoittivat ampumisesta.

Ekstra Bladet on julkaissut videota paitsi epäillyn liikkeistä ostoskeskuksella myös kiinniottotilanteesta. Lehden mukaan epäilty otettiin kiinni ostoskeskuksen takana, jossa oli myös brittilaulaja Harry Stylesin kiertuebusseja.

Stylesin oli määrä esiintyä Kööpenhaminassa. Keikkaa kuitenkin aluksi lykättiin ampumisen vuoksi, ja tämän jälkeen esiintyminen peruttiin tyystin fanien harmiksi.

Kööpenhaminan Tivoli puolestaan kertoo peruneensa maanantaille suunnitellut juhlallisuudet sekä niiden yhteyteen suunnitellun ilotulituksen. Tivolin verkkosivujen mukaan huvipuisto on kuitenkin muuten auki normaalisti maanantaina.

Tanskan kuninkaalliset kehottavat yhtenäisyyteen

Tanskan kuningatar Margareeta on peräänkuuluttanut kruununprinssin ja -prinsessan kanssa yhtenäisyyttä Kööpenhaminan ostoskeskusampumisen jälkimainingeissa.

Kuninkaalliset kertovat tiedotteessa ajatustensa olevan uhrien, heidän sukulaistensa sekä kaikkien niiden luona, keitä tragedia on koskettanut.

Heidän mukaansa tilanne vaatii yhtenäisyyttä ja huolenpitoa. Lisäksi tiedotteessa kiitellään poliisia, pelastushenkilöstöä sekä terveysviranomaisia nopeista ja tehokkaista toimistaan.

Kuninkaalliset peruivat myös välittömästi illaksi kaavaillun Tour de France -pyöräilykilpailun kunniaksi järjestetyn tilaisuuden kuninkaallisen laivaston Dannebrog-aluksella. Osan vieraista kerrottiin jo ehtineen saapua paikalle.

Kruununprinssi Frederikin oli ollut määrä isännöidä tilaisuutta, johon myös muun muassa pääministeri Mette Frederiksenin oli ollut tarkoitus osallistua.

Tour de France alkoi perjantaina Kööpenhaminasta ja kolmas etappi päättyi sunnuntaina Etelä-Tanskan Sönderborgiin. Sieltä kiertueen on määrä siirtyä tämän päivän aikana Ranskan puolelle, jossa pyöräilyt jatkuvat tiistaina Dunkerquesta.

Pyöräilykilpailu julkaisi sunnuntaina tiedotteen, jossa järjestäjät osoittivat tukeaan tanskalaisille.

Pääministeri: "sydäntäsärkevä" julma hyökkäys

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kuvailee ostoskeskusampumista julmaksi hyökkäykseksi.

–  Lähetän syvimmät sympatiani niille, jotka ovat menettäneet rakkaitaan, Frederiksen sanoo Twitterissä julkaistussa tiedotteessa ja välittää samaiset terveiset myös kaikille haavoittuneille, uhrien sukulaisille sekä kaikille tanskalaisille, joita ampuminen on koskettanut.

–  Haluan kehottaa tanskalaisia seisomaan yhdessä rintamassa ja tukemaan toisiaan tänä vaikeana aikana.

Frederiksenin mukaan ampuminen on repinyt maan juuri alkaneesta kirkkaasta kesästä.

– Se on käsittämätöntä, sydäntäsärkevää, vailla tarkoitusta, hän sanoo.

– Meidän kaunis ja tavallisesti niin turvallinen pääkaupunkimme muuttui hetkessä.

Ulkoministeri Jeppe Kofod kuvaili niin ikään kotikaupungistaan kantautuneita uutisia sydäntäsärkeviksi.

– Kesän ja juhlallisuuksien keskellä, Tanskaa on kohdannut tragedia, hän kirjoittaa Twitterissä.

Myös oikeusministeri Mattias Tesfaye on kommentoinut tapahtunutta.

– Me emme vielä tiedä motiivia kaiken takana, mutta voin taata teille, että viranomaiset tekevät kaikkensa selvittääkseen tapauksen, jotta siitä vastuussa ollutta henkilöä tai henkilöitä voidaan asettaa syytteeseen, hän kertoi tiedotteessa.

Tesfaye myös pyysi kansalaisia suhtautumaan varovaisesti varmistamattomien huhujen levittämiseen.

Niinistö kertoo olevansa syvästi järkyttynyt

Ampumista ovat Suomessa kommentoineet muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Niinistö kertoo olevansa syvästi järkyttynyt ja suruissaan Tanskasta saatujen uutisten vuoksi. Presidentti kommentoi ampumista Twitter-tilillään julkaistussa viestissä, jossa hän osoittaa osanottonsa kaikille, joita tämä "kauhistuttava rikos" on koskettanut.

Haavisto kertoo niin ikään olevansa järkyttynyt "kauheiden uutisten" vuoksi. Hän kertoo ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa viestissä ajatustensa olevan uhrien ja heidän perheidensä luona.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan kuvailee Kööpenhaminan sunnuntaista ampumista "järkyttäväksi väkivallanteoksi".

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Ajatuksemme ovat uhrien ja heidän läheistensä luona, Marin jatkaa tilillään julkaistussa tviitissä.

Lue myös:

    Uusimmat