Norja ja Kongsberg heräsivät torstaina järkytyksen aamuun – pastori Reidar Aasbøn raskaana tehtävänä oli viedä omaisille suruviestejä

2:01
Katso myös: Norjan poliisin mukaan keskiviikkoiltainen jousiaseisku vaikuttaa terroriteolta

Norja ja Kongsbergin kaupunki heräsivät torstaina järkytyksen ja surun keskelle. 37-vuotias Espen Andersen Bråthen surmasi keskiviikkoiltana viisi ihmistä ja lisäksi kolme loukkaantui. Mies surmasi ihmisiä muun muassa jousella ja nuolilla varustautuneena.

Epäilty on ollut poliisille ennestään tuttu ja hänen läheisensä ovat kertoneet ajatelleensa hänen kuuluvan suljetulle osastolle. Myös miehen naapurustossa häntä pelättiin.

Torstaiaamuna kirkon ovet olivat avoinna kaikille tukea kaipaaville ihmisille. Kirkon työntekijät päivystivät myös koko torstain ajan.

– Täällä ihmiset löytävät jonkun, jolle puhua tai jonka kanssa olla. Ihmiset voivat istua rauhoittumaan ja sytyttää kynttilän, seurakuntapastori Reidar Aasbø kertoo.

Pappien raskaana tehtävä on ollut kohdata iskussa omaisensa menettäneiden ihmisten suru.

Seurakuntapastori Aasbø on myös yksi heistä, joiden tehtävänä on ollut toimittaa iskun uhrien omaisille suruviestejä.

– Tilanne tuntuu surrealistiselta. Kuten muillakin kaupungin asukkailla, myös meillä on vaikea pukea sanoiksi ja sisäistää, mitä on tapahtunut, pastori kertoo NRK:n haastettelussa.

Aasbø kuuluu kaupungin kriisiryhmään. Pastorin mukaan omaisten kohtaamisen aikana oikeiden sanojen löytäminen on vaikeaa.

Pastori kertoo, että sokissa olevien omaisten on vaikea kuvata tunteitaan, vaikka samaan aikaan heidän halunsa saada tietoa tapahtuneesta on suuri.

– Mitä on tapahtunut, miten se on tapahtunut ja mitä nyt tapahtuu. Päällimmäisenä myös, miten tällaista saattaa tapahtua. Tärkeintä on olla omaisten vierellä ja auttaa heitä niin hyvin kuin voimme.

Keskelle rikospaikkaa

13 vuotta kaupungissa asuneen Daniel Kadrpourin on vaikea edes puhua tapahtuneesta.

Hän sai tekojen jälkeen yli 700 viestiä huolestuneilta sukulaisilta, ystäviltä ja tuttavilta.

Kadrpour oli keskiviikkoiltana sulkenut työpaikkanaan toimivan kioskin ja oli matkalla kotiin. Sitten hän joutui keskelle rikospaikkaa.

– Poliisi määräsi minut vetäytymään taemmas sillan toiselle puolella. Tilanne oli hankala käsittää ja traaginen. Tämä on miellyttävä ja perheystävällinen kaupunki.

Paikallismedioiden mukaan hyökkääjä otettiin lopulta kiinni Gamlabruan sillalla, joka ylittää tapahtumapaikan läheisen joen. 

Linda-Helena Gustafsson halusi muistaa uhreja kynttilällä. Hän lähdössä ostoksille, kun samaan aikaan käynnissä oli laaja poliisioperaatio.

– Pelkäsin kävellessäni kauppaan ja takaisin kotiin pimeässä. Miestä ei oltu vielä tuossa vaiheessa saatu kiinni.

Norjan turvallisuuspoliisin johtaja Hans Sverre Sjövold kertoi torstaina , että hyökkäys vaikuttaa terrorismilta.

Lähde: NRK.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja