Lämpötila oli Estonia-sarjan kuvauksissa pahimmillaan 60 astetta – näyttelijä Pelle Heikkilä: "Onneksi olen suomalainen ja ollut paljon saunassa"

Näyttelijä Pelle Heikkilä kertoo, miten hurjat olosuhteet demonstroitiin Estonia-sarjaa varten 5:36
Katso videolta, missä Pelle Heikkilä oli, kun sai tietää Estonian uppoamisesta.

Kahdeksanosainen, fiktiivinen Estonia-sarja alkaa 12. lokakuuta. Näyttelijä Pelle Heikkilä tekee sarjassa pintapelastajan roolin. 

MS Estonia -autolautta upposi 28. syyskuuta vuonna 1994. Nyt onnettomuudesta on tehty fiktiivinen, kahdeksanosainen Estonia-sarja, joka alkaa MTV Katsomo+ -palvelussa 12. lokakuuta. 

Näyttelijä Pelle Heikkilä tekee sarjassa roolin pintapelastajana ja on jutellut aiheesta pintapelastaja Juho Ala-Lahden kanssa, joka oli aikoinaan ensimmäisenä onnettomuuspaikalla. Heikkilälle jäi mieleen keskustelusta kaksi asiaa, jotka hänen mielestään kertovat, miten hieno ihminen on kyseessä. 

– Hän sanoi minulle ensimmäisenä, että ”Pelle, et sitten tee minusta sankaria”. Mikä on aivan uskomatonta. Siihen oli pakko sanoa, että ”minkäs teen, teit hurjia urotekoja kauhean tragedian keskellä, sä olet sankari”. Mutta lupasin, etten näyttele stereotyyppistä, amerikkalaista sankaria, vaan näyttelen ammattilaista ja ihmistä, Heikkilä kertoi MTV Uutisille Estonia-sarjan kutsuvierastilaisuudessa 27. syyskuuta. 

Toinen asia, jonka Ala-Lahti halusi Heikkilän nostavan esiin on ryhmä, joka tuli onnettomuuspaikalle hänen jälkeensä. 

– Juho kertoi, että se meni samalla riskillä ja samoissa olosuhteissa hakemaan vain kuolleita. Hänellä oli toivonkipinä siitä, että ehkä vielä löytyy yksi hengissä oleva, jonka hän saisi pelastettua. Se oli taas testamentti siitä, miten hieno mies hän on. 

Suomessa Heikkilä harjoitteli pelastuskohtauksia Vihdissä Meripelastuskeskuksen harjoitustilassa ja sitten kohtauksia harjoiteltiin ja kuvattiin Belgiassa sisävesistudiossa. 

– Vettä oli yli 10 metriä, yli kahden metrin aaltoja, vesitykkejä, tuulikoneita, pimeää. Vesi oli värjätty mustaksi. Minut laskettiin aina katosta alas vaijerilla, otin sen pois ja uin ristiaallokossa. 

Rooli oli Heikkilälle niin fyysisesti kuin psyykkisesti raskas.

– En voi edes kuvitella, mitä se on ollut oikeassa elämässä, kun aallot ovat olleet 10–15-metrisiä ja on ollut kylmää. Meillä oli äärimmäisen kuumaa: katossa, josta minut laskettiin alas, oli noin 60 astetta. Minulla oli kuivapuku päällä, joka ei hengitä yhtään. Minulle oli päällä jääpalaliivi, joka vaihdettiin aina muutaman oton jälkeen. Onneksi olen suomalainen ja olen ollut paljon saunassa, mutta oli haastavaa.  

– Olen tottunut olemaan vedessä ja ikäisekseni olen hyvässä kunnossa, mutta tämä oli fyysisesti ja psyykkisesti aika raskasta. Päivät tein töitä ja yöt näin unia siitä, mitä nämä oikeat sankarit ovat tehneet, Heikkilä kertoi. 

Katso videolta, missä Pelle Heikkilä oli, kun sai tietää Estonian uppoamisesta. 

Estonia on katsottavissa 12. lokakuuta alkaen MTV Katsomo+ -palvelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat