Mainos

Pelibisnes haastaa elokuvat

Tietokone- ja konsolipelien budjetit ovat kasvaneet jo Hollywood-elokuvien mittoihin. Pelien tuotot voivat olla suurempia kuin elokuvalipputulot.

Tänään julkaistu Grand Theft Auto IV -peli on hyvä esimerkki erittäin kalliilla tuotetusta nykypelistä. Juonellinen toimintapeli on vaatinut satojen ammattilaisten työpanoksen ääninäyttelijöistä pelin visuaalisen maailman viilaajiin.

Pelaajien kesken GTA IV:nä tunnetun pelin tuotantokustannuksia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta arvioiden mukaan peli on maksanut ainakin 100 miljoonaa euroa eli saman verran kuin vaikkapa tuorein Bond-elokuva tai Taru sormusten herrasta -trilogian yksi osa.

"Pelit on kasvaneet massivisiin mittoihin, siellä tarvitaan valtava määrä ammattilaisia ja nämä suurimmat pelit kyllä sitten kilpailevat jo ja ovat menneet ohikin elokuvien myöskin tuotto-odotuksista." -sanoo digitaalisen kulttuurin ja pelitutkimuksen professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta.

Grand Theft Auto IV:n myynti aloitettiin joissakin kaupoissa heti vuorokauden vaihduttua ja sadat pelaajat saivat kauan odotetun pelinsä tuoreeltaan käsiinsä. Keskustelupalstoilla arvioitiin jo pilke silmäkulmassa sairauspoissaolojen lisääntyvän tänään.

GTA IV:ää kinuavien lasten vanhempien on hyvä muistaa, että pelillä on kahdeksantoista vuoden ikäraja. Grand Theft Auto-pelisarja on tunnettu väkivaltaisuudestaan, viittauksista huumeiden käyttöön ja seksiin. Pelissä on myös paljon mustaa huumoria ja yhteiskuntakriittistäkin satiiria, joka ei välttämättä aukene nuoremmalle väelle, etenkään englanniksi. Pelit eivät enää olekaan pelkkää nuorten poikien huvia.

"Meidän viime vuoden tutkimuksessa oli tällainen kärjistys, että digitaalinen pelaaja on 37-vuotias, ehkä hieman todennäköisemmin mies- kuin naispuoleinen, tämmöinen keski-ikäinen ihminen, joka pelaa silloin tällöin tietokonepasianssia"- kertoo professori Frans Mäyrä.

GTA IV:n odotetaan rikkovan jopa kaikkien aikojen ensimmäisen viikon myyntiennätykset, niin pelien kuin elokuvienkin osalta.

Katso myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.