Pelastakaa Lapset: Ääriliikkeet houkuttelevat nuoria riveihinsä salaliittoteorioilla ja groomingilla

Ääriliikkeet ja huijarit vaanivat nuoria verkossa 9:27
Ääriliikkeet ja huijarit vaanivat nuoria verkossa. Uutisaamussa vieraina Digi- ja väestötietoviraston projektipäällikkö Minna Piirainen sekä koululaiset Mette Lundell ja Enni Nyberg Vantaalta.

Ääriliikkeet rekrytoivat ja houkuttelevat nuoria mukaan liikkeisiin erityisesti verkossa, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta raportista.

Raportin mukaan suomalaisia ja Suomessa asuvia nuoria rekrytoidaan ääriliikkeiden toiminnan piiriin pääasiassa sosiaalisessa mediassa, videopelialustoilla, pimeän verkon foorumeilla ja fyysisissä kohtaamisissa.

Houkuttelevina keinoina käytetään muun muassa visuaalista viestintää, huumoria, salaliittoteorioita ja groomingia.

Nuoret ovat alttiita ääriajattelulle

Ääriliikkeillä on usein rekrytointiin johdonmukainen toimintasuunnitelma, jonka avulla pyritään tunnistamaan ja rekrytoimaan sopivia ehdokkaita erilaisia menetelmiä hyödyntämällä, Pelastakaa Lapset -järjestö kertoo.

– Nuoret ovat otollinen kohde ääriliikkeiden ja terroristiryhmien propagandalle, sillä herkän kehitysvaiheen vuoksi he ovat alttiita ääriajattelulle ja muulle haitalliselle vaikutukselle. Ääriliikkeet ovat erittäin innovatiivisia rekrytoinnissa, RadicalWeb-hankkeen hankesuunnittelija Annukka Kurki kertoo.

Järjestö kertoo, että aukaisevia riskitekijöitä väkivaltaiselle radikalisoitumiselle ja ääriajattelun kehittymiselle voivat olla muun muassa syrjäytyminen, ulkopuolisuus, altistuminen yksipuolisille näkemyksille sekä pettymys demokratiaan ja poliittiseen toimintaan.

Riskitekijöiltä suojaavia tekijöitä ovat puolestaan esimerkiksi sosiaaliset selviytymistaidot, autonomia, perheen tuki, osallisuuden tunne, uskonnollinen tietoisuus ja demokraattisen kansalaisuuden vahvistaminen.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että huoltajilla ja nuorten kanssa toimivilla ammattilaisilla on tärkeä rooli nuoren elämässä ja radikalisoitumiselta suojaamisessa. 

Juttua ja otsikkoa korjattu klo 2.03: grooming ei välttämättä tarkoita houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat