Radikaali äärioikeisto rekrytoi nyt jopa lapsia – asiantuntijan mukaan ääriajattelun tunnistaminen on vaikeutunut: "Aiemmin perusnatsit oli helppo tunnistaa"

13:21
Käräjäoikeus vangitsi hiljattain viisi äärioikeisto-aatteista miestä, joiden poliisi epäilee suunnitelleen terroristista tekoa – katso asiantuntijoiden näkemykset tästä.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelma ruotii tänään Kankaanpään terrorismiepäilyä. Viime perjantaina käräjäoikeus vangitsi viisi miestä, joiden poliisi epäilee muodostaneen radikaalin äärioikeistolaisen ryhmittymän.

Suojelupoliisi on kuvaillut ryhmän edustavan akselerationistista äärioikeistosuuntausta. Tutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta sanoo Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa luonnehdinnan viittaavan siihen, että miehet ovat vähintään kuluttaneet äärioikeiston kansainvälistä propagandamateriaalia.

– Se, miten paljon mahdollisesti nämä toimijat ovat olleet aktiivisia verkossa ja keskustelleet muiden kanssa, niin se varmaankin selviää paremmin tutkinnan aikana. Mutta jonkinlainen linkki on olemassa kansainväliseen verkostoon, äärioikeistoon perehtynyt Kotonen arvioi.

Kotosen mukaan radikaali äärioikeisto on jo pitkään ollut luonteeltaan kansainvälistä ja liikkeen kannattajat omaksuvat vaikutteita ympäri maailmaa. Nykyisin suuri painoarvo on etenkin yhdysvaltalaisella äärioikeistoliikehdinnällä.

Yhä nuorempia yritetään rekrytoida

Euroopan komissiossa radikalisoitumisen ehkäisemisen parissa työskentelevän Tarja Mankkisen mukaan ääriryhmien netissä tapahtuva rekrytointi on korona-aikana lisääntynyt ja kohdistuu yhä nuorempiin. 

– Sellaisia vähän yli 10-vuotiaitakin pyritään värväämään mukaan. Tämän torjuminen on ihan ensiarvoisen tärkeää, Mankkinen sanoo.

Mankkisen mukaan viranomaiset ja radikalisoitumisen torjuntaan keskittyvät järjestöt tunnistavat nykyisin ääriajattelua paremmin kuin vielä viisi vuotta sitten. Toisaalta äärioikeistolaisten radikaalien tunnistaminen on vaikeutunut.

– Aiemmin tämmöset ihan perusnatsit oli helppo tunnistaa, koska he pukeutuivat tietyllä tavalla ja käyttivät tietynlaisia (vaate)merkkejä. Ne tavallinenkin ihminen pystyi tunnistamaan.

– Nykyään siellä on kaikenlaisia ihmisiä. Myös ihan keskiluokkaisia, hyvin koulutettuja ja hyvissä töissä olevia ihmisiä. Ja näiden ihmisten tunnistaminen on aina haasteellisempaa, Mankkinen kertoo.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen tänään MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja