Nämä ovat suurimmat riskit Suomen turvallisuudelle vuonna 2019: Eripuraa kylvävät trollit, riippuvaisuus teknologiasta ja rikoksiin johtava syrjäytyminen

Syrjäytyminen on iso turvallisuusuhka, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi 6:43

Miten Suomen turvallisuustilanne ja turvallisuusriskit ovat muuttuneet viime vuosina? Sisäministeriö on julkaissut kansallisen riskiarvion, johon on koostettu eri toimijoiden näkemyksiä siitä, mikä uhkaa Suomen elintärkeitä toimintoja juuri nyt ja tulevaisuudessa.

Riski 1: Syrjäytyminen johtaa rikoksiin – ”Syrjäytymässä olevien nuorten miesten osuus kasvaa”

– Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen ovat suurimpia perinteisten turvallisuusuhkien kuten rikollisuuden ja sen uhriksi joutumisen taustatekijöitä, raportissa kerrotaan.

Syrjäytymiseen liittyvien rikosten riski kasvaa, sillä väestö eriytyy entisestään. Taloudellisen eriarvoistumisen lisäksi eriarvoistumista nähdään terveydessä ja sivistyksessä.

Päihde- ja mielenterveysongelmat kasautuvat samoille henkilöille. Myös ”heikko fyysinen toimintakyky” lisää raportin mukaan syrjäytymisriskiä.

– Tällä on suoria negatiivisia vaikutuksia myös sotilaallisen maanpuolustuksen suorituskykyihin.

Riski 2: Trollaaminen ja vaikutusyritykset repivät Suomea – ”Pyritään lisäämään eripuraa”

– Suomeen kohdistuu hybridivaikuttamista, joka voi horjuttaa yhteiskunnan vakautta uusilla ja ennakoimattomilla tavoilla, kerrotaan raportissa.

Eri tahot voivat raportin mukaan vaikuttaa sosiaalisessa mediassa kansalaismielipiteisiin, poliittisiin voimasuhteisiin ja yhteiskunnan voimasuhteisiin.

– Trollaamisella ja disinformaation levittämisellä pyritään keinotekoisesti jakamaan kohdemaan kansalaismielipidettä, lisäämään eripuraa ja vähentämään luottamusta viranomaisiin, raportissa kerrotaan.

Raportissa mainitaan myös, että maahanmuutosta johtunut väestön arvojen monimuotoistuminen altistaa entisestään informaatiovaikuttamiselle.

– Arvomaailmaltaan sirpaloitunut yhteiskunta on myös haavoittuvampi tarkoitukselliselle ja väärään tietoon perustuvalle informaatiovaikuttamiselle, jonka tavoitteena on kiihdyttää vastakkainasetteluja.

Riski 3: Maata voidaan ostaa strategisista sijainneista – kaupan kautta voidaan haalia vaikutusvaltaa

Omaisuutta voidaan raportin mukaan hyödyntää osana hybridivaikuttamista. Kiinteistöjä voidaan hankkia strategisista sijainneista ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi laittomaan tiedustelutoimintaan.

Myös talouden keinoja kuten rahoitusta, investointeja ja kauppaa hyödyntämällä voidaan pyrkiä saamaan vaikutusvaltaa.

– Yhteiskunnan toimintaa ylläpitävä elinkeinoelämä yhtiöineen, rahavirtoineen ja työntekijöineen on kohde siinä missä kansalaismielipiteetkin, raportissa summataan.

Hybridivaikuttamista voi myös olla vaikeaa torjua.

– Hybridivaikuttamiselle on ominaista, että se toimii laillisen ja laittoman rajamaastossa jääden täten usein tavanomaisen viranomaistorjunnan ulottumattomiin.

– Hybriditoimintaa voi esiintyä esimerkiksi sanan- ja kokoontumisvapauden suojissa, jolloin viranomaisten on vaikeaa sekä ylläpitää demokraattisen valtion kulmakiviä, että torjua haitallista vaikuttamista.

Riski 4: Teknologiasta ollaan yhä riippuvaisempia – esineistä ja laitteista yhä suurempi osa yhteydessä nettiin

Yhä useammat palvelut ovat riippuvaisia siitä, että viestintäpalvelut, viestintäverkot, radiotaajuudet ja tietojärjestelmät toimivat moitteettomasti.

Paitsi, että mahdolliset häiriöt voivat vaikuttaa yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisten palveluiden tarjontaan, ne voivat vaikuttaa myös esineisiin, laitteisiin ja julkisiin liikennemuotoihin, joista yhä suurempi osa on yhteydessä internetiin.

Samalla monet tietotekniset palvelut ovat yhä riippuvaisia ulkomaisista palvelinkeskuksista.

– Näin koko yhteiskunta on riippuvainen kansainvälisistä tietoliikenneyhteyksistä ja sen infrastruktuurista, raportissa summataan.

Riski 5: Ilmasto lämpenee – vierastaudit ja -tuholaiset leviävät

– Ilmaston nopea lämpeneminen vaikuttaa monin suorin ja epäsuorin tavoin ihmisiin, ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan, raportissa todetaan.

Raportissa luetellaan monia mahdollisia ilmaston lämpenemisen vaikutuksia Suomeen: jo yleistyneet metsätuhot ja sähkökatkot tulevat lisääntymään entisestään ja sään ääri-ilmiöt kurittavat kotimaista maataloutta.

– Lisäksi uusien kasvitautien, tuholais- ja rikkakasvilajien ennakoidaan leviävän Suomeen ilmastonmuutoksen myötä.

– Ilmastonmuutoksen kansallisia terveysriskejä ovat jo nykyisin esiintyvät helteen aiheuttamat terveyshaitat, vesiepidemiat, vektorivälitteiset infektiosairaudet, liukastumistapaturmat sekä kosteusvaurioiden aiheuttamat terveyshaitat.

– Maahanmuuton ja matkailun seurauksena voi Suomeen kulkeutua uudenlaista tautikirjoa, raportti jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat