Mainos

Pekkarinen väläyttää merkintää muuntogeenivapaudesta

Kauppa- ja teollisuusministeri selvityttää mahdollisuuden ottaa käyttöön vapaaehtoinen geenimuuntelemattomien ainesten käytöstä kertova merkintä.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) asettaa ensi viikolla selvitysryhmän, joka käsittelee muun muassa merkintää muuntogeenivapaudesta tuotteisiin.

Vapaaehtoisessa merkinnässä kauppa voisi luottaa siihen, että teollisuus on valmistanut tuotteen geenimuuntelemattomista aineksista. Teollisuus saisi puolestaan varmuuden siihen, ettei viljelijä ole syöttänyt esimerkiksi sialle muuntogeenistä rehua.

- Selvitämme, voitaisiinko luoda vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä, jonka muodostaisi luottamusketjun tuottajan, teollisuuden ja kaupan välillä, Pekkarinen sanoo sanomalehti Länsi-Suomessa.

EU-asetuksen mukaan tuotteessa on mainittava muuntogeeninen raaka-aine, kun sen määrä ylittää 0,9 prosenttia ainesosan määrästä. Muuntogeenisen rehun käyttöä ei nykyisin tarvitse merkitä. Merkintä muuntogeenivapaudesta koskisi myös tapauksia, joissa muuntogeeni kulkee eläimen kautta.

- Ajatus on luoda järjestelmä, jossa kuluttaja saisi vakuuden siitä, että tuotannossa ei ole mukana muuntogeenejä. Ettei kävisi niin kuin tämän 0,9 prosentin kanssa, että sanotaan jotakin, mutta siellä voikin olla jotain ihan muuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.