Mainos

Pekkarinen perää kuudetta ydinvoimalaa

Pekkarisen mukaan Suomi ei pysty täyttämään Kioton sopimusta pelkästään uusiutuvia energiamuotoja käyttämällä.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen pitää tarpeellisena kuudennen ydinvoimalan rakentamista.

Pekkarisen mielestä ydinvoimaa tarvitaan, koska pelkästään uusiutuvia ja biopohjaisia energiamuotoja lisäämällä Suomi ei pysty täyttämään Kioton ilmastosopimuksen päästövelvoitteita.

Pekkarinen muistuttaa sanomalehti Länsi-Savon haastattelussa, että myös EU:lta on odotettavissa nykyistä tiukempia säädöksiä.

Hän perustelee lisäydinvoimaa myös kasvaneella sähkönkulutuksella. Suomen olisi hänen mielestään pitänyt havahtua lisäämään bioenergian käyttöä jo huomattavasti aiemmin. Nyt bioenergialla ei enää pystytä vastaamaan päästövelvoitteisiin, mutta sillä voidaan kohentaa energiatuotannon omavaraisuutta.

Lehti katsoo Pekkarisen korjanneen hieman kantaansa, sillä viime keväänä Pekkarinen totesi, ettei hän "lähde ensimmäisten joukossa liputtamaan kuudennen ydinvoimalan puolesta".

Kokoomus arvosteli takinkääntämisestä

Pekkarisen puheet herättivät keskustelua välittömästi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies katsoo keskustan kannan muutosten ydinvoimassa tulleen kalliiksi suomalaisille.

- Näköjään kun herra antaa viran, herra antaa myös järjen. Vielä viime vaalikaudella, kun eduskunta päätti luvan myöntämisestä nyt rakenteilla olevalle ydinvoimalalle, Pekkarinen äänesti ydinvoimaa vastaan, Häkämies päivittelee kannanotossaan.

Häkämies muistuttaa, että myös keskustan Seppo Kääriäinen ennen ministeriyttä vastusti ja myöhemmin kauppa- ja teollisuusministerinä kannatti ydinvoimaa - ja vastusti sitä taas kansanedustajana vuoden 2002 ydinvoimaäänestyksessä.

- Kun eduskunta todennäköisesti ensi vaalikaudella päättää tarpeellisen lisäydinvoiman rakentamisesta on toivottavaa, ettei Pekkarinen tee "kääriäisiä".

Häkämiehen mielestä hallituksen tulisi antaa energiapolitiikasta pääministerin ilmoitus eduskunnalle vielä ennen eduskuntavaaleja, jotta kansalaisilla olisi käsitys siitä, miten kohtuuhintaisen sähkön saanti voidaan turvata ja mitkä eri puolueiden kannat ovat.

Greenpeace syyttää ongelmien välttelystä

Ympäristöjärjestö Greenpeacen pitää Pekkarisen puheita kuudennen ydinvoimalan tarpeesta osoituksena älyllisestä epärehellisyydestä ja yrityksestä vältellä suurempia ja merkityksellisempiä toimia, joita ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää.

- Ilmastonmuutoksen torjumisesta tässä ei ole kyse, sillä ilmastopäästöjähän kuudes ydinvoimala ei enää vähentäisi. Hallituksen omienkin ennusteiden mukaan jo viidennen ydinvoimalan pitäisi mahdollistaa lähes kaikkien hiili- ja turvelauhdevoimaloiden sulkeminen.

-Tätä hallitus ei kuitenkaan halua tehdä, vaan ilmastopäästöiltään kivihiiltäkin pahemman turpeen käytön tulevaisuus on juuri turvattu veromuutoksin ja syöttötariffein, Greenpeacen ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen huomauttaa.

Järjestön mielestä energiapolitiikasta vastaavan ministeriö ei ole Pekkarisen neljä vuotta kestäneen johtajuuden aikana ottanut käyttöön "juuri mitään uusia toimia uusiutuvien energialähteiden tukemiseksi tai energiankäytön tehostamiseksi".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.