Pekka Puska tupakkayhtiöistä tehdystä rikosilmoituksesta: ”Hyvä, että häikäilemättömään toimintaan kiinnitetään huomiota”

6:47

Kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) pitää tupakkayhtiöiden markkinoinnista tehtyä rikosilmoitusta positiivisena asiana. Puska oli aamulla Huomenta Suomen vieraana.

– Hyvä, että kiinnitetään huomiota tähän tupakkateollisuuden hyvin häikäilemättömään toimintaan koskien tuotetta, joka on erittäin tappava, hän toteaa.

Tupakkayhtiöistä tehdystä rikosilmoituksesta uutisoi eilen Rikospaikka-ohjelma. Rikosilmoituksen mukaan yhtiöiden väitetään syyllistyneen niin sanottujen kevytsavukkeiden markkinoinnissa vakaviin rikoksiin. Ilmoituksen tekijöiden mukaan yhtiöt markkinoivat tuotteita ”täysin vaarattomina” tai ”vain vähän haitallisina”, vaikka tiesivät ne yhtä tappaviksi kuin muutkin savukkeet.

Väite vähähaittaisuudesta on Puskan mukaan virheellinen, ja hänen mukaansa vähäinen nikotiinipitoisuus mahdollisesti jopa lisäsi niiden haitallisuutta ihmisten vetäessä savua syvemmälle keuhkoihinsa.

Puska toteaa, että asiassa ei jätetä huomioimatta tupakoitsijoiden omaa vastuuta toiminnastaan, mutta hän muistuttaa, että alkuaikoina tietoisuus tupakan haitoista oli vähäisempää.

– Olennaista nyt on, ettei syyllistetä tupakkaa, vaan kyse on valmistajan vastuusta. Nykyaikaisen tuotevastuun periaate on se, että valmistaja on vastuussa. Nyt ei kysytä tupakoivan vastuuta, hän toteaa.

Nyt mahdollisesti edessä oleva oikeudenkäynti ei ole kansainvälisellä tasolla poikkeuksellinen. Puskan mukaan USA:ssa käydyt useat oikeudenkäynnit velvoittivat lopulta alan yritykset maksamaan miljoonakorvaukset liittyen juuri tupakan terveyshaittojen kieltämiseen.

Puska katsoo, ettei alkoholiteollisuus voi joutua vastaavaan oikeusjuttuun, sillä alkoholin haitallisuus liittyy sen väärinkäyttöön. Tupakassa ei Puskan mukaan niin sanottua terveellistä käyttöä ole.

– Kyllähän alkoholin suhteen myös tuottajat varoittavat haitoista, Puska muistuttaa.

0:54

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja