Mainos

KRP: Tupakkateollisuus ei syyllistynyt rikoksiin markkinoidessaan kevytsavukkeita kymmeniä vuosia

Tupakkateollisuuden edustajat eivät syyllistyneet rikoksiin markkinoidessaan kevytsavukkeita vuosina 1972–2002. Näin linjasi tänään keskusrikospoliisi, joka päätti olla aloittamatta esitutkintaa syyskuussa tehtyyn tutkintapyyntöön.

KRP:n päätös pohjautuu asiasta aiemmin käytyihin oikeusjuttuihin. KRP:n mukaan tutkintapyynnössä ei ole mukana sellaisia uusia selvityksiä tai perusteita, joita ei olisi ollut mukana jo oikeudessa käsitellyissä tapauksissa. Niissä oli päätetty , että tupakkayhtiöt eivät olleet tuottamusvastuussa eivätkä tuotevastuulain mukaisessa ankarassa vastuussa tuomioissa tarkoitettujen kantajien sairastumisesta.

Nyt syyskuussa tehdyn tutkintapyynnön mukaan kuluttajille oli annettu väärä kuva kevytsavukkeiden vaarallisuudesta muun muassa nimeämällä tuotteet esimerkiksi kevyiksi, erittäin kevyiksi, lighteiksi, ultra lighteiksi ja vähätervaisiksi. Näin luotiin hänen mukaansa väärä kuva siitä, että kevytsavukkeet olisivat vähemmän haitallisia kuin tavalliset savukkeet. Tämän seurauksena tupakkayhtiöt olisivat syyllistyneet törkeisiin terveyden vaarantamisiin, törkeisiin pahoinpitelyihin ja murhiin.

Uusimmassa tutkintapyynnössä ei myöskään esitetty, keihin henkilöihin väitetyt rikokset olisivat kohdistuneet.

Aurejärven vuosikausien taistelu

Tupakkayhtiöitä vastaan on nostettu aiemmin lukuisia kanteita. Lokakuussa 2008 Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tupakkayhtiöitä vastaan nostetut kanteet. Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärven ajamassa jutussa tupakkayhtiöitä vaadittiin vastuuseen kevytsavukkeiden aiheuttamista sairauksista.

Kantajina oli tuolloin neljä kevytsavukkeita polttanutta naista, joista kaksi sairasti keuhkosyöpää ja kaksi keuhkoahtaumaa. Jutussa vastaajina olivat Amer ja British American Tobacco Nordic. Yhtiöiltä vaadittavien korvausten kokonaismäärä on liki puoli miljoonaa euroa.

Aurejärvi taisteli tupakkayhtiöitä vastaan oikeudessa vuosia. Vuonna 2001 Aurejärvi hävisi 13-vuotisen väännön tupakkayhtiöiden toimintaa vastaan korkeimmassa oikeudessa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.