Näin tupakkateollisuus valehteli kuluttajille vuosikymmenten ajan – "Todistetusti voidaan puhua salaliitosta"

7:29
Katso video: Tiesitkö tätä tupakkateollisuudesta?

Tietokirjailija ja tutkimusprofessori Heikki Hiilamon uusi tietokirja Tupakka tai terveys kertoo tupakasta, tupakkateollisuudesta, tupakan haitoista ja tupakkateollisuuden härskeimmistä tempuista 60-luvulla, kun tupakkateollisuuden haitat alkoivat tulla ilmi.

Jo 50-luvun puolivälistä alkaen tupakkayhtiöt tiesivät Hiilamon mukaan, että tupakka aiheuttaa syöpää ja muita sairauksia.

– Vuosikymmeniä tämä asia kiellettiin, Hiilamo puhuu Uutisaamun sohvilla.

Tupakkateollisuudessa tuotettiin vastatietoa ja oikeudessa todistetusti asiaa voidaan luonnehtia jopa salaliitoksi.

– Siitä tämä valheellinen toiminta lähti, Hiilamo sanoo.

Terveydelle haitallisuus yritettiin peittää Hiilamon mukaan tupakkateollisuudessa perustamalla tutkimusinstituutti, jossa tuotettiin vastatietoa. Tämän tiedon tarkoitus oli hämärtää totuus tupakkateollisuuden takana.

– Tupakkateollisuus väitti kantavansa syvää huolta tupakan polttajien terveydestä ja pyrki tämän takia selvittämään totuuden sen haitoista, kun todellisuudessa tämä totuus haluttiin hämärtää.

Tupakkateollisuus on edelleen suuri bisnes

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan Hiilamon mukaan yleensä nuorena ja se jatkuu useasti pitkälle aikuisuuteen. Lisäksi tupakkatuotteiden valmistuskustannukset ovat hyvin pienet. Bisneksen ytimessä on riippuvuus, sillä tuote aiheuttaa vahvan riippuvuuden useammille käyttäjille.  

Länsimaissa tupakkatuotteiden kulutus on laskenut tiukentuneiden lakien ja ihmisten tietoisuuden kasvamisen seurauksena. Kuitenkin alhaisen kehityksen ja tulotason maissa tupakkatuotteiden kulutus on kasvanut.

– Kun väestö kasvaa, tupakoitsijoiden kokonaismäärä on lisääntynyt maailmassa, erityisesti Afrikassa ja Aasiassa, Hiilamo kertoo.

Terveellistä tupakkaa on Hiilamon mukaan yritetty tuoda markkinoille vuosikymmenten ajan. Tämä on osoittautunut ongelmalliseksi, koska tällöin tupakasta poistetaan nikotiini, joka tuottaa käyttäjälleen nautinnon tunteen.

Uudet tupakkatuotteet eivät ole vaarattomia

Uusimpia tupakkatuotteita ovat esimerkiksi purutupakka, nuuska tai höyryn kautta tupakkalaitteen avulla hengitetty tupakka.

– Myös näihin tuotteisiin liittyy terveyshaittoja ja ne näyttäisivät olevan suurempia kuin aiemmin on luultu, Hiilamo sanoo.

Tuotteista puuttuu Hiilamon mukaan palamisessa syntyvät karsinogeeniset aineet, terva ja häkä, mutta ne sisältävät muita terveydelle vaarallisia aineita.

Suomessa tupakointi on pikkuhiljaa vähentynyt. Kuitenkin koulutuseroilla on vaikutusta siihen, kuinka suurella todennäköisyydellä joku tupakoi. Sosioekonomiset erot ovat kasvaneet ja tupakointi ilmenee yleensä koulutustaustan mukaan.

– Lukiolaisten ja ammattikoululaisten välillä on merkittäviä eroja, Hiilamo kertoo.

Nikotiini, jota tupakkatuotteet usein sisältävät, on Hiilamon mukaan verrattavissa riippuvuudeltaan heroiiniin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja