MTV:n selvitys: Tupakka-ala lobbaa poliitikkoja salassa – rekisteri ei paljasta käytännössä mitään

7:47imgKatso video: Näin tupakkayhtiöt lobbaavat kulisseissa poliitikkoja.
Julkaistu 21.05.2025 10:14
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Poliitikot saavat tupakkajätiltä kutsuja pikkujouluihin, jokiristeilylle ja jopa Sveitsin-matkoille, käy ilmi MTV Uutisten selvityksessä. Lobbarirekisteri ei kerro tupakka-alan lobbaamisesta lähes mitään. "Suoraselitteisesti sellaista toimintaa, minkä pitäisi näkyä rekisterissä", sanoo VTV.

Tupakkayhtiöt yrittävät vaikuttaa poliitikkoihin syvällä kulissien takana.

Viime vuonna käyttöön otetussa avoimuus- eli lobbarirekisterissä on hyvin vähän merkintöjä tupakkayhtiöiden lobbauksesta.

Alan suurimman yhtiön Philip Morris Finlandin vaikuttamisesta ei näy rekisterissä jälkeäkään.

Yhtiö on MTV Uutisten tietojen mukaan pitänyt silti yhteyttä poliitikkoihin epävirallisia tilaisuuksia ja ulkomaanmatkoja järjestämällä.

Lue myös: Perussuomalaisten kansanedustajat tupakkayhtiön lobbausmatkalle – eduskunnalle ilmoittaminen "unohtui"

Pikkujoulut huippuhotellissa

Maailman suurimpaan tupakkakonserniin kuuluva Philip Morris Finland järjesti 18. joulukuuta Helsingissä huippuhotelli St. Georgessa pikkujouluvastaanoton. Konsernin tunnetuimpia tupakkamerkkejä ovat Marlboro ja L&M.

Useat kansanedustajat saivat kutsun tapahtumaan. 

MTV Uutisten tietojen mukaan moni jätti pikkujoulut väliin, mutta kansanedustajista ainakin perussuomalaisten Vilhelm Junnila ja Petri Huru osallistuivat tilaisuuteen.

Pikkujouluvieraista suuri osa oli erilaisia järjestövaikuttajia. Mukaan mahtui nuorisopoliitikkoja ja entisiä kansanedustajia.

Seurustelun, ruoan ja juoman lisäksi tapahtumassa oli tarjolla tietoa.

Yhdelle seinälle oli pystytetty "savuton polku", joka koostui pienistä interaktiivisista tietoiskuista. Eräässä niistä piti asettaa eri tuotteita järjestykseen nikotiinipitoisuuden perusteella. 

– Kyllä se oli ihan sataprosenttinen lobbaustapahtuma, paikalla ollut henkilö sanoo MTV Uutisille.

2:01imgPekka Puska kansanedustajien tupakkamatkasta: "Törkeää"

Röökiristeilyllä "savutonta asiaa"

Olosuhteet olivat kesäisemmät, kun Philip Morris isännöi kutsuvieraitaan 25. kesäkuuta viime vuonna "Savutonta näkyvissä" -risteilyllä.

Yhtiö on järjestänyt monena vuonna SuomiAreena-tapahtuman aikana Porissa lounasristeilyn. Tapahtuma ei ole kuulunut millään tapaa MTV:n ja Porin kaupungin järjestämän SuomiAreenan viralliseen ohjelmaan.

Politiikan piireissä tapahtumaa kutsutaan kansankielisemmin röökiristeilyksi.

Risteilykutsuja on lähtenyt vuosien varrella lukuisille järjestövaikuttajille, nuorisopoliitikoille, ministerien erityisavustajille ja kansanedustajille.

Toisin kuin aiempina vuosina, MTV Uutisten tietojen mukaan viime kesänä yksikään kansanedustaja ei hypännyt laivan kyytiin.

Kutsut risteilylle ja pikkujouluihin tulivat Philip Morris Finlandilla johtotehtävissä työskenteleviltä Demarinuorten entiseltä puheenjohtajalta Heta Välimäeltä sekä kokoomustaustaiselta Mikael von Rabenaulta.

Risteilyn osallistujille luvattiin ruoan ja juoman ohella "savutonta asiaa ja hyvää seuraa".

Savuton, ei nikotiiniton Suomi

Savuttomuus on asia, josta tupakkayhtiöt puhuvat mielellään.

Tupakkayhtiöt tuovat vaikuttamisessaan esiin savun ja tavanomaisen tupakoinnin haittoja, vaikka jatkavat tunnettujen ja perinteisten tuotteidensa valmistusta.

Yhtiöt näkevät oman kaupallisen tulevaisuutensa savuttomissa nikotiinituotteissa, kuten sähkötupakassa ja nikotiinipusseissa. 

Poliitikot ja siten lainsäädäntö halutaan taivuttaa niille suotuisaksi.

Tavoitteena voi olla savuton, muttei nikotiiniton Suomi.

Savutonta näkyvissä -risteilylläkin oli paikalla olleiden henkilöiden mukaan esillä tietoiskuja, joissa esiteltiin tilastoja perinteiseen tupakkaan liittyvistä haitoista.

– Kaikki tajuavat, että tarkoituksena oli alleviivata, että sähkötupakka on parempi vaihtoehto perinteiselle tupakalle, paikalla ollut henkilö sanoo.

Asiantuntija: "Erikoiselta kuulostaa"

Viime vuonna käyttöön otetun avoimuusrekisterin tavoitteena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, torjua epäasiallista vaikuttamista sekä vahvistaa kansalaisten luottamusta valtionhallintoon ja demokratiaan.

Tupakkayhtiöiden vaikuttamistyöstä se ei paljasta lähes yhtään mitään.

Philip Morris ja toinen tupakkajätti British American Tobacco ovat kyllä ilmoittautuneet rekisteriin sen perustamisen yhteydessä maaliskuussa 2024.

Kumpikin on sittemmin ilmoittanut, että yhteydenottoja poliitikkoihin tai virkamiehiin oli huhti-joulukuun 2024 kattavalla ajanjaksolla korkeintaan viisi kappaletta.

Näin ollen yhtiöiden ei ole tarvinnut yksilöidä lainkaan, keihin poliitikkoihin tai virkamiehiin on oltu yhteydessä ja millä asialla, jos on ylipäätään oltu.

Voiko vaikuttamisyritysten määrä todella olla viisi tai vähemmän?

Erikoiselta kuulostaa, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Reetta Honkanen, joka työskentelee juuri tupakka-asioiden parissa.

– Vaikka itsekin kuulen varmaan vain jäävuoren huipun vaikuttamisesta, saan tasaisin väliajoin kuulla erilaisista tilaisuuksista, joita tupakkateollisuus on järjestänyt ja joihin he ovat kutsuneet esimerkiksi poliittisia toimijoita. Joten hyvin erikoiselta kuulostaa, Honkanen arvioi.

Neljä kansanedustajaa maksettu Sveitsiin

Kotimaisten kestien lisäksi Philip Morrisin tupakkalobbauksen repertuaariin kuuluvat arvokkaat ulkomaanmatkat.

MTV Uutiset paljasti tänään, että yhtiö kustansi viime joulukuussa perussuomalaisten Junnilan ja Hurun matkan yhtiön tutkimuslaitokseen Sveitsiin. 

Kansanedustajat eivät tehneet matkastaan eduskunnalle lahjailmoitusta. Osallistuminen oli mahdollisesti vastoin Suomen ratifioimaa WHO:n tupakkasopimusta.

SDP:n kansanedustajat Jani Kokko ja Joona Räsänen osallistuivat puolestaan toukokuussa 2024 Philip Morrisin lobbausmatkalle Sveitsiin. 

He tekivät eduskunnalle ilmoituksen saamastaan matkasta, minkä jälkeen Iltalehti uutisoi asiasta.

Philip Morris ei ole merkinnyt avoimuusrekisteriin Junnilan ja Hurun sen paremmin kuin Kokon ja Räsäsenkään matkaa.

"Olemme toimittaneet vaaditut tiedot"

Philip Morris Finland ei viesti asioistaan erityisellä avoimuudella.

Johtotehtävissä työskentelevät von Rabenau ja Välimäki eivät halua antaa MTV Uutisille puhelinhaastattelua.

– Olemme toimittaneet vaaditut tiedot lain ja ohjeiden mukaisesti avoimuusrekisteriin. Noudatamme kaikessa toiminnassamme voimassa olevia säädöksiä, von Rabenau kommentoi sähköpostitse.

Philip Morrisilla oli von Rabenaun mukaan vuonna 2024 enintään viisi "määritelmän mukaista" vaikuttamiskertaa. 

Tämän takia siitä, kehen on oltu yhteydessä ja millä asialla, ei hänen mukaansa ole tarvinnut ilmoittaa avoimuusrekisteriin.

Tämä on outoa, sillä pelkästään Sveitsin-matkat ovat yhteensä neljä kansanedustajiin kohdistunutta lobbaustilannetta, minkä päälle tulevat muut yhtiön järjestämät tilaisuudet ja mahdolliset muut Philip Morrisin ja poliitikkojen tapaamiset.

Von Rabenau ei vastaa kysymykseen siitä, rajoittuuko yhtiön yhteydenpito poliitikkoihin tässä jutussa mainittuihin tapauksiin.

Koska tupakointi on edelleen yleistä Suomessa, ei meillä mielestämme olisi varaa vaientaa keskustelua tupakoinnin haittojen vähentämisestä. Siitä on tieteellisesti vahva näyttö, että savuttomat tuotteet ovat merkittävästi vähemmän haitallisia kuin poltettavat savukkeet, von Rabenau kirjoittaa.

Valvova viranomainen: Juhlatilaisuudet ovat lobbaamista

Avoimuusrekisteristä vastaa Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV).

Jos VTV:lle syntyy perusteltu epäilys siitä, ettei lobbaamista koskevia tietoja ole merkitty rekisteriin, se voi aloittaa oman selvityksensä.

Tämän jälkeen yritykselle voi tarvittaessa määrätä uhkasakon, jos tietoja ei suostuta laittamaan rekisteriin.

VTV:n valvontapäällikkö Jonna Carlson, kun tupakkayhtiöt ovat MTV Uutisten selvityksen mukaan järjestäneet epävirallisia tilaisuuksia, kuten jokiristeilyjä tai pikkujouluja, onko se väistämättä lobbaamista ja sellaista mikä pitäisi merkitä avoimuusrekisteriin?

– Se on ihan lobbaamista. Näin me sen katsomme ja näin olemme ohjeistaneet koko ajan avoimuusrekisterissä, Carlson sanoo MTV Uutisille.

– Kaikille osallistujille on selvää, kuka heidät on kutsunut sinne. Kyllä se yritys haluaa kertoa omasta toiminnastaan, tehdä itseään tutuksi ja sillä tavalla pitää yhteyttä päätöksentekijöihin ja vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

– Epäviralliset tilaisuudet, juhlat ja muut, silloin kun kutsulistalla on esimerkiksi kansanedustajia tai ministeriöiden virkamiehiä, ovat ihan suoraselitteisesti sellaista toimintaa, mikä pitäisi ilmoittaa avoimuusrekisterissä.

Olisiko ulkomaanmatkat pitänyt myös merkitä rekisteriin, kun Philip Morris on lennättänyt kansanedustajia tutustumaan tuotteisiinsa ja alaansa Sveitsiin?

– Yksittäistapauksiin on tässä vaiheessa vaikea ottaa kantaa. Lähtökohtaisesti ajatellaan, että kun joku toimija tarjoaa vaikka kansanedustajille tällaisia matkoja, ja siellä esitellään heidän toimintaansa ja tuotteitansa, käännetään se näin päin, että mitä muuta se on kuin lobbausta ja toimijan etujen ajamista? Carlson kysyy.

British American Tobacco halunnut vaikuttaa tupakkalakiin

Toinen avoimuusrekisterissä pimeäksi jäävä tupakkajätti, British American Tobacco, on yhtiö muun muassa Pall Mall- ja Lucky Strike -brändien takana.

British American Tobacco ei antanut puhelinhaastattelua tai kirjallisia kommentteja MTV Uutisille tätä juttua varten.

Avoimuusrekisteristä voi päätellä sen, että yhtiöllä on selvästi ollut haluja vaikuttaa suomalaiseen politiikkaan.

Viestintätoimisto Kreab on kirjannut rekisteriin neuvovansa British American Tobaccoa tupakkalakiin vaikuttamisessa. 

Rekisterissä ei ole kuitenkaan yhtäkään merkintää siitäkään, että Kreab olisi tehnyt asiakkaansa eteen jotakin.

Mistä on kyse?

Emme kommentoi asiakkuuksiamme tai asiakastöitämme julkisuudessa, Kreabin johtaja Eevi Heikkinen toteaa sähköpostitse.

Tupakkateollisuusliitto lobbaa

Tupakka-alan yhtiöillä on oma liittonsa, Tupakkateollisuusliitto. 

Tupakkateollisuusliiton lobbauksesta on joitakin tietoja avoimuusrekisterissä. Rekisterin mukaan British American Tobacco kuuluu liittoon, Philip Morris ei.

Liitto on keväällä 2024 lähettänyt yhdeksälle kansanedustajalle tietoa EU:n tupakkasääntelystä sekä soittanut samoihin aikoihin kerran valtiovarainministeriöön.

Tuoreimmat aiheesta

Tupakka