Mainos

Pekka Pouta: Tässä puolimetristen kinosten syy

Meteorologi Pekka Pouta kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, miksi maan etelärannikko on puolimetristen kinosten peitossa.

- Suurin syy on meri. Meri on sula ja lämmin, ja kun meillä on kylmä ilmamassa, se tuo mukanaan kuuroja. Nämä lumikuurot ovat saman tyyppisiä kuin kesän ukkossateet, joissa voi tulla 40 milliä vettä lyhyessä ajassa.

Poudan mukaan milli vettä vastaa sentin kerrosta lunta.

- Jos kesän kuurosateet tulisivat lumena, lunta voisi tulla muutamassa tunnissa 40 senttimetriä. Talvella meren päällä syntyneet sateet eivät onneksi ole ihan niin voimakkaita.

Seuraavat lumisateet nähdään länsirannikolla

Lumikerroksen paksuus on lähennellyt puolta metriä ainoastaan rannikolla.

- Lounais-Suomessa lunta on vain kymmenisen senttiä. Kävin viikonloppuna Savonlinnassa, ja matkalla näin kuinka sänkipellot paistoivat lumen alta.

Seuraavat lumisateet saapuvat maan länsirannikolle torstain ja perjantain taitteessa. Lounais-Suomessa ja länsirannikolla saatetaan saada samanlaisia lumisateita kuin etelärannikolla viikko sitten. Etelässä lumipeite ei ennusteiden mukaan enää pääse tällä viikolla juuri paksuuntumaan.

Pakkaset ovat Poudan mukaan kireitä tänään ja huomenna maan etelä- ja keskiosassa. Torstaina lämpötila nousee niin, että idässä päästään lähelle nollaa, mutta viikonloppuna pakkanen kiristyy jälleen.

Katso meteorologi Pekka Poudan sääkommentit: (Huomenta Suomi 14.12.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.