Lunta ei ole vieläkään luvassa etelään, mutta poikkeuksellisen kylmä sää jatkuu: "Tämänhetkinen säätila muistuttaa pikemminkin joulukuun puolenvälin ilmoja"

Vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kirpakka sää jatkuu, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Yli kahdenkymmenen sentin kinoksia ennustanut lumikaaos peruttiin, ja tämän viikon sää jatkuukin tasaisen kuivana ja hyisenä koko maassa.

Hyisyyttä löytyykin sitten monenlaista sorttia: Lapissa saadaan hytistä öisin jopa 25:n asteen pakkasissa, mutta etelässä pakkanen pysyttelee vain hieman nollan alapuolella, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne MTV Uutisille.

Kuluvan talvikauden pakkasennätys tehtiin sunnuntaina Muonion Alamuoniossa, kun elohopea romahti jopa –26,5:een asteeseen.

– Tämänhetkinen säätila muistuttaa pikemminkin joulukuun puolenvälin ja lopun ilmoja, Rinne kertoo.

Kauden normaali keskilämpötila on Rinteen mukaan noin 6–8 lämpöastetta etelässä, 0–5 astetta Keski-Suomessa ja Lapissa alimmillaan –10 astetta.

– Meri-Lapissa ja luoteisrannikolla on näihin aikoihin tavanomaisesti vielä plussan puolella.

Poutasää pitää ilman kuivana

Pakkasista huolimatta lunta ei Etelä-Suomeen ole edelleenkään luvassa. Tämä johtuu Rinteen mukaan koko arkiviikon jatkuvasta kirkkaasta ja kuivasta poutasäästä.

– Sadealue on kulkenut Suomen alitse. Virossa ja Baltiassa sateet ovat tulleet vetenä, mutta jos ne saavuttaisivat eteläisen Suomen, muuttuisi sade todennäköisesti lumeksi. Tällä hetkellä sateita ei kuitenkaan ole näkyvissä.

Myös pohjoisessa sää pysyy kirkkaana, mikä mahdollistaa kirpeät paukkupakkaset.

– Lapissa pysytään yli kaksinumeroisissa luvuissa päivin ja öin. Mahdollinen pilvisyys toki lauhduttaa säätä jonkin verran.

Pieni mahdollisuus sateeseen viikonloppuna, alle nollan pysytään myös ensi viikolla

Viikonloppuna Etelä-Suomi saattaa saada ensilumen, jos etelän sadealueet ennättävät Suomenlahden pohjoispuolelle. Tämä on kuitenkin Rinteen mukaan epävarmaa.

– Pieniä lumimääriä saattaa tulla, mutta siinä tapauksessa myös lämpötila kipuaa päälle nollan. Silloin lumi tuskin myöskään pysyy maassa kovin pitkään.

Todennäköisempää kuitenkin on, että kuiva pakkasilma jatkuu myös ensi viikkoon.

– Kuukausiennusteemme valmistuu huomenna, joten sen jälkeen olemme tulevan suhteen viisaampia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja