Pekka Haavisto varoittaa liian tiiviistä yhteistyöstä Kiinan kanssa: "Ettei käy niin, että meidän kruununjalokivemme lähtevätkin Kiinaan"

Haavisto kommentoi lännen Kiina-riippuvuutta – ulkoministeri arvioi, mihin suuntaan Kiina menee 6:54
Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi MTV Uutiset Livessä lännen Kiina-riippuvuutta ja arvioi sitä, mihin suuntaan Kiina on jatkamassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kehottaa suomalaisia yrityksiä ja poliitikkoja olemaan tarkkoina Kiina-kytköstensä kanssa. Hänen mukaansa yhteistyössä kiinalaisten kanssa on olemassa tietty turvallisuusriski. Sekin on mahdollista, että suomalaiset innovaatiot karkaavat Kiinaan.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Kiinassa on tänään alkanut kommunistisen puolueen 20. puoluekokous.

Presidentti Xi Jinpingin valitaan siinä lähes varmasti kolmannelle kaudelle puolueen johtoon ja myöhemmin keväällä kolmatta kertaa presidentiksi.

Kyse on poikkeuksellisesta tapahtumasta, sillä Kiinassa johtajien valtakaudet on jo muutaman vuosikymmenen ajan rajattu kahteen. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto uskoo, että Xin kolmannen kauden myötä keskusjohdon valta tulee tiivistymään entisestään.

Taiwan hiertää lännen ja Kiinan välejä

Lännen ja Kiinan välejä ovat hiertäneet viime aikoina muun muassa ihmisoikeusrikkomukset uiguurialueilla sekä Taiwanin tilanne. 

Xi Jinping vihjasi tänään puheessaan puoluekokouksessa, että Taiwan saatetaan yhdistää Kiinaan tarvittaessa voimakeinoin. 

Haaviston mukaa tilannetta on seurattava tarkkaan.

– Kiinan kasvava itsevarmuus maailmanpolitiikassa ja myös meidän riippuvuutemme Kiinan tuotannosta, ennen kaikkea elektroniikasta, huolestuttaa. Tämä kävi ilmi myös covidin aikana, kun olimme riippuvaisia Kiinassa tuotetuista kasvomaskeista, Haavisto totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– On monta eri tuotannonalaa, jossa Euroopan pitää vahvistaa itseään.

EU:n ulkoministerit keskustelevat riippuvuuksista

Haavisto kertoo, että Euroopan ulkoministerit keskustelevat huomenna Luxemburgissa Kiina-kytköksistä ja siitä, onko Eurooppa samalla tavalla liian riippuvainen Kiinan raaka-aineista kuin esimerkiksi Venäjän kaasusta ja öljystä on oltu.

Tilaisuudessa mietitään Haaviston mukaan myös sitä, voitaisiinko Euroopassa vahvistaa omaa elektroniikan ja teknologian tuotantoa. 

– Uskon, että tämä on EU:lle todellinen näytön paikka, Haavisto toteaa.

– Meillähän oli semmoinenkin vaihe, jossa monet yritykset siirsivät varauksettomasti tuotantoaan Kiinaan ja nyt on huomattu, että ollaan hyvin riippuvaisia Kiinasta tässä suhteessa. 

Onko eurooppalaisilla yrityksillä todellisia mahdollisuuksia tuoda tuotantoa takaisin? 

Haaviston mukaan näin on jo tapahtunut, mutta Kiina on edelleen muun muassa suuri autoteollisuusmaa.

– On tärkeä huomata, että patentit ja innovaatiot usein ovat edelleen Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja se on lännen vahvuus.

”Mahdollisimman suuri läpinäkyvyys on tarpeen”

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) totesi MTV:n Uutisextrassa eilen, että niin poliitikkojen Venäjä-kytkökset, kuin tulevaisuutta ajatellen myös Kiina-kytkökset, pitäisi käydä läpi.

– Kiinasta voi tulla vielä vaarallisempi tekijä maailmanpolitiikassa, ellei ryhdytä avoimesti pohtimaan riippuvuuksia, joita meidän taloudessamme on Kiinaan. Ne ovat itse asiassa paljon kovempia kuin sidokset Venäjän talouteen, Hautala sanoi.

Haavisto on samaa mieltä siitä, että on hyvä katsastaa poliitikkojen päätöksentekoon vaikuttavat Kiina-riippuvuudet.

– Mahdollisimman suuri läpinäkyvyys on tarpeen. 

– Meillä kotimaassa, kun tehdään päätöksiä (kiinalais)yrityksen sijoittamisesta tänne tai satelliittiteknologista, jossa Kiina on mukana, kannattaa aina katsoa myös turvallisuuspuoli. Samoin yliopistojen yhteistyössä Kiinan kanssa on hyvä katsoa, ettei käy niin, että meidän kruununjalokivemme lähtevätkin Kiinaan täältä. 

Voivatko myös Suomessa olevat kiinalaiset olla Suomelle turvallisuusuhka?

– Tätä suojelupoliisi seuraa. En halua mustamaalata kaikkia kiinalaisia. Tehdään hyvää yhteistyötä yliopistopiireissä ja muuten, mutta varmasti on Kiinalla kiusaus katsoa uuden teknologian innovaatioita, joita meillä on.

– Meillä tehdään vaikkapa 6G-puhelinverkkoja, ja ne ovat kysyttyjä teknologioita maailmalla. Kannattaa olla varuillaan.

Onko Haavistosta vihreiden seuraava presidenttiehdokas?

Vihreiden europarlamentaarikot Heidi Hautala ja Ville Niinistö ovat toivoneet Pekka Haavistoa vihreiden seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi. 

Haavisto sanoo, että ”asia on harkinnassa” mutta ei vielä ajankohtainen.

– Mennään yhdet vaalit kerrallaan, ja seuraava ovat eduskuntavaalit. Keskitytään nyt niihin.

Lue myös:

    Uusimmat