Patrik Laine, Eeli Tolvanen... – Pikkuleijonien tilanne kääntyi päälaelleen, Rauli Urama avasi isot syyt

6:34
Videolla kuvaa Pikkuleijonien MM-turnauksen päättymisestä ja päävalmentaja Mika Marttilan kommentteja.

Patrik Laine (8+3), Eeli Tolvanen (7+2), Kristian Vesalainen (6+7) ja Niklas Nordgren (8+2) olivat neljän edellisen kevään Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueiden parhaat pistemiehet MM-kilpailuissa.

Hopeaa, kultaa, hopeaa ja kultaa tuottaneissa turnajaisissa taustatukea antoivat esimerkiksi Miro Heiskasen ja Jesperi Kotkaniemen tapaiset pelaajat, jotka tekivät tällä kaudella läpimurron NHL:ssä.

Nordgrenia ja Kotkaniemeä vuosi sitten MM-jäillä kompanneesta Kaapo Kakosta odotetaan kärkikolmikon varausta kesän NHL-varaustilaisuuteen. Kakko olisi ikänsä puolesta mahtunut Pikkuleijoniin tänä keväänäkin, mutta hän liittyi A-maajoukkueen MM-leiritykseen.

Pikkuleijonien tämän kevään MM-joukkueesta todelliset syömähampaat, joihin Kakkokin olisi lukeutunut, puuttuivat. Peli oli ajoittain näyttävää ja maalipaikkoja tuottavaa, mutta viimeinen silaus puuttui.

– Maalintekotaito nousi ratkaisevaksi jo alkusarjan otteluissa Valko-Venäjää, Tshekkiä ja Sveitsiä vastaan, Suomen jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama luonnehti STT:lle.

Edellä mainitut vastustajat keskittyivät puolustamaan ja hyydyttämään Suomen pelin. Sveitsiä lukuun ottamatta kaikki siinä onnistuivat. Tshekin ja Valko-Venäjän maalivahdit keräsivät hirmuiset torjuntamäärät, kun Suomi ei löytänyt keinoja maalintekoon.

Taso on noussut

Avausottelussa Kanada rokotti Suomen virheistä ja nousi kolmen maalin takaa ohi. Alkusarjan ainoa voitto tuli pakkopaikassa, kun Suomi nuiji Sveitsin 12–0. Muut neljä turnausottelua tuottivat vain kahdeksan tehtyä maalia.

Heikko menestys toi puolivälierään vastaan Yhdysvallat, joka lähti Ruotsissa pelattuihin MM-kilpailuihin suurimpana ennakkosuosikkina. Pikkuleijonat nöyrtyi 0–6.

MM-kilpailujen tasoon Urama oli yleisesti tyytyväinen.

– Pelin vaade on noussut jo lähes alle 20-vuotiaiden MM-kilpailujen tasolle, Urama näki.

Riskiratkaisuihin ja kurittomuuteen ei siis ole varaa. Edellä mainitut näkyvät tulostaululla, kuten Yhdysvaltoja vastaan kävi. Päävalmentaja Mika Marttila myönsi pelin jälkeen Suomen tekemien virheiden olleen ratkaiseva asia puolivälierässä.

Uraman mukaan hänen ja päävalmentajan näkemys epäonnistumisen syistä oli samanlainen.

"Hyviä aihioita oli"

Pelaajista esimerkiksi kapteeni Iivari Räsänen ja Ville Heinola manasivat tehottomuutta.

– Emme saaneet ylivoimallakaan sellaista peliä, että päämäärä olisi ollut koko ajan maalille. Hyviä aihioita oli, Heinola kertoi.

Edellisinä keväinä hyviä aihioita täyttivät Laineen tai Tolvasen tapaiset leveällä pensselillä maalaavat taiteilijat. Nyt paras pistemies oli viidesti osunut Patrik Puistola, joka teki maaleistaan kolme Sveitsin verkkoon. Kahden maalin miehiä olivat Anton Lundell (2+2) ja Aku Räty.

– Maalinteko on ollut yksi painopisteistä, Urama avasi liiton teesejä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja