Patologi: Näin eletty elämä näkyy ruumiissa

Eletyn elämän jättämät jäljet 25:43

Ihminen voi elintavoillaan vaikuttaa paljon terveyteensä ja elämänsä pituuteen, mutta mitkä kaikki elintavat itse asiassa jättävät jälkensä kehoon?

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut patologian ylilääkäri Hannu Sariola kertoi, että elämäntapavirheet, kuten tupakointi ja alkoholin käyttö, näkyvät kehossa kuoleman jälkeenkin. Sen sijaan ihmisen elämänsä aikana syömästä ravinnosta ei voi päätellä juuri mitään.

– Ravitsemus näkyy lähinnä siinä, miten paljon kaloreita syö. Mutta se, minkälaista ravintoa syö, näkyy paljon vähemmän, Sariola sanoi lähetyksessä.

Sariolan mukaan rauta voi liiallisesti nautittuna kertyä elimistöön ja aiheuttaa ongelmia joillain ihmisillä. Haitallisista raskasmetalleista lyijyä kertyy helposti syömällä paljon Itämerestä pyydettyjä kaloja.

Lääkkeiden käyttö ei yleensä jätä jälkiä kehoon. Patologi ei myöskään voi yleisen uskomuksen vastaisesti päätellä, onko ihminen käyttänyt elämässään konetiskitabletteja vai ei.

– Lääkkeet eivät yleensä näy, mutta on joitakin lääkkeitä, jotka aiheuttavat epämuodostumia. Kuuluisin näistä on A-vitamiini. Jos sitä syö runsaasti raskauden aikana, voi sikiö saada epämuodostumia.

Kosmetiikan kemikaalien vaikutukset kehossa on Sariolan mukaan aihe, jota ei juuri tunneta.

– Viimeaikoina hiusvärit ovat osoittautuneet uhkaaviksi tekijöiksi. Niistä on löytynyt sellaisia aineita, jotka aiheuttavat syöpää.

Suorien syy-seuraussuhteiden tekeminen on kuitenkin hankalaa, sillä todellisuudessa on vaikea sanoa, mitkä asiat aiheutuvat ympäristön ja mitkä geenien vaikutuksesta.

– Riskilisä ei kerro syy-seuraussuhteesta mitään, Sariola painottaa.

Mitä Hannu Sariola sanoi eläinkokeista ja niiden tarpeellisuudesta? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat