Pätkiikö tv-kuva tai häipyykö kännykän ääni? – Syy voi yllättää

Tietokoneen hidasteluun, tv-kuvan pätkimiseen ja kännykän oikutteluun voi olla syynä varsin arkinen luonnonilmiö: vesisade vaimentaa radioaaltojen voimakkuutta ja voi jopa keskeyttää tv:n katselun.

Eipä uskoisi, mutta suomalaisille niin tuttu sade voi vaarantaa leppoisan iltahetken tv:n äärellä tai esimerkiksi Facebookissa. Eikä suinkaan epämukavan märkyytensä vaan läpäisemättömyytensä vuoksi.

Rankkasade voi katkaista tietoliikenneverkon

Aalto-yliopiston radiotekniikan professori ja radiotieteen ja tekniikan laitoksen johtaja Antti Räisänen kertoo, että kova sade voi katkaista tietoliikenneverkon hetkellisesti jopa kokonaan.

– Tietoliikenneverkot ovat yhteydessä ensin kännykästä tukiasemaan. Sen taajuus on suhteellisen matala, eikä sade vaikuta siihen kovin paljon. Tukiasema on kuitenkin ehkä kytketty johonkin keskusasemaan radiolinkillä, joka voikin olla paljon suurempitaajuinen, eli siinä käytetään lyhempiaaltoista radiosignaalia. Silloin rankan sateen vaikutus voi olla hyvinkin voimakas ja yhteys vastaanottimeen voi katketa, Räisänen selvittää.

Rehevä lehtimetsä voi olla tietoyhteyksien tiellä


Viestintävirasto: Sade ei ole tietoliikenteelle iso ongelma

Viestintäviraston erityisasiantuntija Yrjö Hämäläinen ei pidä sateen vaikutusta tietoliikenneyhteyksiin kovinkaan suurena ongelmana.

Hänen mukaansa vaikutus tuntuu lähinnä ”äärioloissa”.

– Tiedetään toki, että digi-tv-vastaanotto on joskus tietyissä tilanteissa häiriintynyt sateella. Se on johtunut kasvillisuuden ja puuston kastumisesta silloin, kun asiakkaan ja tukiaseman välillä on ollut runsaasti puustoa, maastoesteitä ja kasvillisuutta ja vastaanottosignaali jo ennestään heikko. 

Rehevä lehtimetsä huonontaa Räisäsen mukaan kännykän kuuluvuutta kesällä ja erityisesti vesisateella selvästi enemmän kuin talvella, jolloin puissa ei ole lehtiä.

– Televisiolähetinasemat vastaanottavat ohjelmansa radiolinkkien kautta. Vaikka signaali omaan vastaanottimeen tulee sinänsä matalalla taajuudella läheiseltä lähetinasemalta, se voi pudota pelistä, koska asema ei saata saada signaalia sieltä missä se tuotetaan.

Jos tv:n toiminta tökkii, kyse on Räisäsen mukaan yleensä jostain muusta kuin sateesta.

– Koviin sateisin liittyy joskus ukkonen, joka saattaa katkaista esimerkiksi lähetysaseman sähköt tai jopa vahingoittaa siellä olevia lähettimiä.

Sumu ja lumisade vesisadetta haitattomampia

Vesisade voi häiritä tai hidastaa tv:n toimintojen lisäksi myös kännykän ja langattomasti käytettävän tietokoneen toimintaa. Jos voimakas sade- tai ukkoskuuro sattuu juuri radiolinkkimastojen ”näkösäteelle”, kuuro voi katkaista yhteydet.

Sumu ja lumisade eivät sen sijaan vaikuta sellaisenaan tavallisten kansalaisten tietoliikenneyhteyksiin.

– Vahva sumu vaikuttaa hyvin lyhyillä aallonpituuksilla, eli hyvin suurilla taajuuksilla. Niin suuria taajuuksia käytetään lähinnä tieteellisiin sovelluksiin ja mittaustarkoituksiin. Silloin sumulla on paljonkin vaikutusta.

– Lumisade on vähemmän haitallista, vaikka se olisi kuinka voimakas. Märkä lumisade vaikuttaa joskus yhteyksiin siksi, että räntä voi tarttua antennirakenteisiin ja kääntää antennin keilan. Siksi moniin linkkiantenneihin on asennettu eräänlaiset suojakankaat, Räisänen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat