Mainos

Trumpin ja Putinin tapaaminen: Kännykkäsi saattaa lakata toimimasta maanantaina – kiitos vieraan vallan häirintälaitteiden: ”Häiriöstä syytä ilmoittaa”

0:16

Helsingissä ensi maanantaina järjestettävä Putinin ja Trumpin huipputapaaminen saattaa tuoda Suomeen suurvaltojen johtajien mukana jopa häirintälaitteita, kertoo Viestintäviraston apulaisjohtaja Kati Heikkinen taajuushallinnosta.

Video: Trump: Putinin tapaaminen on "helpoin kaikista"

Heikkisen mukaan vieraan vallan edustaja voi tuoda omat radiolähettimet tullessaan. Tänä vuonna virasto on saanut yhteensä kolme ilmoitusta, joista osa liittyy tulevaan huipputapaamiseen.

– Todennäköisesti tulemme vielä saamaan lisää ilmoituksia ennen varsinaista tapaamista. Ilmoitukset koskevat enimmäkseen tavallisia radiopuhelinlaitteita, joita käytetään esimerkiksi ulkomaisen turvallisuushenkilöstön viestintään.

Ilmoitusmenettelyllä pyritään varmistamaan, että jokainen taho pystyisi viestimään, sillä taajuudet ovat maakohtaisia.

– Taajuudet eivät ole kuten WiFi, joka toimii samoilla aalloilla joka maassa. Sen takia siihen tarvitaan ilmoitusmenettelyä.

Saattaa vaikuttaa kansalaisten yhteyksiin

Häirintälaitteet liittyvät Heikkisen mukaan tyypillisesti turvallisuusseikkoihin. Huipputapaaminen saattaa vaikuttaa tavallisten kansalaisten matkapuhelinyhteyksiin, jos häirintälähetin on käytössä, Heikkinen kertoo.

– Toki kun on iso tapahtuma, voi olla, että verkko ruuhkautuu, kuten missä tahansa isossa tapahtumassa. Mutta Viestintävirasto selvittelee, jos tällaisia häiriöitä tavataan ja niistä voi meille ilmoittaa. Radiohäiriöistä voi muutenkin ilmoittaa joka päivä, jos epäilee häirintää.

Jos epäilee häirintälaitteita, siitä voi ilmoittaa Viestintävirastolle.

– Me pystymme selvittämään, mistä häiriö tulee ja mistä se johtuu. Todella pieni osa meidän selvittämistä häiriöstä on tahallisesti aiheutettuja. Yleensä ne ovat fysiikan laista johtuvia murheita.

– Häirintää on liitetty saattueisiin, jolloin saattaa esiintyä liikkuvaa ja lyhytaikaista häiriötä, mutta sitä voi olla vaikea havaita, koska muutenkin verkot voivat olla hitaita, jos kadunvarsilla on paljon ihmisiä.

Suuri tapahtuma hidastuttaa yhteyksiä

Heikkinen arvioi, että on hyvin todennäköistä, että yhteydet tulevat hidastumaan Helsingissä, oli häirintälaitteita tai ei.

– Kaikki, jotka ovat olleet isoissa tapahtumissa, tietävät, että turha sitä on alkaa YouTubesta videoita katselemaan. Toki matkapuhelinoperaattorit tietävät tilanteen ja yrittävät parhaansa mukaan varautua siihen, että kapasiteettia olisi tarpeeksi käytössä, kun on tällainen isompi tapahtuma.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja