Pätkätyöläisiä poljetaan lomaoikeuksissa - "lakia on muutettava"

Suuri osa suomalaisista ei pysty pitämään lomaa. Työelämän tutkija Anu Suoranta SAK:sta sanoo, että 1990-luvun laman jälkeen neljännes suomalaisesta työvoimasta on työskennellyt niin sanotussa epätyypillisessä työsuhteessa.

Kyseessä ei ole uusi ryhmä, vaan vakiintunut osuus työvoimasta, joka työskentelee joko pätkätöissä tai työllistää itse itsensä.

Suorannan mukaan tämänkaltaiset työsuhteet näkyvät työsuhde-etujen, erityisesti lomaoikeuden, heikentymisenä. Vakituisessa työssä olevalle kertyy vuoden aikana 2,5 päivää lomaa kuukautta kohti. Lyhyissä työsuhteissa lomaa kertyy vain 2 päivää kuukaudelta.

– Ja jos työnantaja säästötoimena pätkii tietoisesti työsopimuksia määräaikaisiin, työntekijä voi olla vuositolkulla lyhyemmän kertymän piirissä, Suoranta sanoo.

Heikomman kertymän lisäksi lomia syö se, että pätkien välissä lomaa ei ehkä pystytä pitämään.

– Pätkätyön tekijä ottaa työtä vastaan silloin kun saa, eikä pysty järjestämään itselleen loma-aikaa, Suoranta sanoo.

Kaikki on rakennettavissa

Anu Suoranta antaa kärsijästä esimerkiksi freelance-journalistin, joka toimii yrittäjyyden ja työsuhteen välimaastossa. Samanlaisia tapauksia löytyy kulttuurin ja taiteen alalta, mutta myös esimerkiksi franchise-myyjistä. Nämä henkilöt työllistävät itse itsensä, eivätkä kuulu minkäänlaisen lomaoikeuden piiriin.

Suorannan mielestä ongelmaan voidaan vaikuttaa muun muassa lakia muuttamalla.

– Ensinnäkin vuosilomakertymä on säädettävä tasavertaiseksi, 2,5 päivää jokaiselle, hän sanoo.

Suorannan mukaan uudessa hallitusohjelmassa on merkintä, että juuri tätä kohtaa laista tarkistetaan. Lisäksi työnantajalla on vastuu.

– Työnantajan pitää ymmärtää, että pätkien väleissä pitää olla mahdollisuus pitää lomaa.

Suoranta sanoo, että yhteiskunnan pitää rakentaa sellaisille turvarakenteille, joihin ihmisten työn teettäminen sopii. Jatkuva työputki lyhentää työuria.

– Tähän on nyt totuttu, mutta silloin joskus sata vuotta sitten, kun ensimmäiset saivat vuosilomaoikeuden, jotkut ajoivat sitä intressiä ja lomaoikeus saatiin, Suoranta toteaa.

– Kaikki on joskus rakennettu, ja itseään työllistäville voidaan rakentaa lomajärjestelmä vuodesta 2011 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat