Loma on ensimmäinen lääke - työssä jaksamisesta täytyy huolehtia päivittäin

Loma ei ole ainut lääke työssäuupumisen ehkäisyyn. Vaikka suurimman osan kesäloma onkin loppumassa tai jo loppunut, on sen vaikutusta mahdollista pidentää.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Kirsi Ahola sanoo, että arjen kiireistä täytyy palautua jatkuvasti.

– Loma on se ensimmäinen lääke, mutta tauot töissä ja erityisesti palautuminen iltaisin ja viikonloppuisin on ensiarvoisen tärkeää, Ahola sanoo.

Loman merkitys palautumisessa pienenee, jos arjessa pystyy unohtamaan kiireet ja vastuun työaikojen ulkopuolella. Usein pitkästä lomasta ensimmäinen viikko menee nukkuessa, ja vasta sitten jaksaa tehdä jotain muutakin.

– Se viikko riittää juuri voimavarojen elvyttämiseen. Mutta ei lomaa pidetä ainoastaan sen takia, vaan ihmiset haluavat nauttia ja tehdä kaikkea mahdollista, Ahola sanoo.

Uupumus tulee asteittain

Jos uupumus iskee, poistuu arjesta ensimmäisenä kaikki luova. Perusasioita jaksetaan pyörittää, mutta ideointi ja suunnittelu loppu tyystin. Siitä seuraa kyllästyminen ja motivaatio mihinkään putoaa.

– Tästä kun mennään pidemmälle, eikä voimavaroja ehditä elvyttämään, alkaa tiedonkäsittely heikentymään ja tunteiden hallinta voi olla heikkoa. Myös kipua ja jännitystä saattaa ilmetä kehossa, Ahola sanoo.

Pahimmillaan väsymys aiheuttaa sairauksia. Kuormituskierre onkin saatava poikki.

– Nyt kun ihmiset palaavat lomilta ja alkaa syksy, pitää miettiä mitä illalla ja viikonloppuina tehdään.

Ei siis saa tehdä liian pitkiä päiviä, eikä ottaa töitä kotiin, että loman vaikutus säilyisi pitkään.

– Siinä on kyllä haastetta meille kaikille, että palautumisesta huolehditaan joka päivä, Ahola sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat