Pastori kertoo musertavasta kohtaamisesta leskeksi jääneen kanssa: "Eivät olleet koronan takia saaneet tavata toisiaan useaan kuukauteen – tuntuu epäinhimilliseltä"

Pastorina toimiva Remo Ronkainen kertoo tavanneensa omaisen, jonka puoliso oli menehtynyt sairaalassa. Ronkainen kertoo Twitter -tilillään, ettei pariskunta ollut koronarajoituksien vuoksi saanut tavata toisiaan kasvotusten useaan kuukauteen.

Twitter-päivitys herätti huomiota ja Ronkainen kertoo MTV Uutisille, ettei halua syyllistää tapahtuneesta hoitohenkilökuntaa. Hän ei luonnollisesti myöskään halua yksilöidä paikkakuntaa, eikä sairaalaa.

– Seurakunnissa ymmärretään kyllä se paine, mikä terveydenhuollon ammattilaisilla on. Sairaaloissa tehdään todella arvokasta työtä paineen alla. Hoitohenkilökunta joutuu varmasti punnitsemaan monia näkökulmia ja heidän täytyy myös noudattaa viranomaisten periaatteita.

– En halua lietsoa ihmisiä ajattelemaan siten, että sairaaloissa ihmisiä kohdeltaisiin huonosti. Se jäi harmittamaan, että twiittauksestani jäi joillekin sellainen kuva. Vastakkainasettelu ei ollut minulla tarkoituksena.

Päivityksessään Ronkainen kuvailee tapausta surulliseksi.

– Tapasin omaisen, jonka puoliso oli menehtynyt sairaalassa. Erityisen surullisen tapauksesta tekee se, että he eivät saaneet koronarajoituksista johtuen tavata toisiaan kasvotusten useaan kuukauteen. Kuoleva ihminen etkä saa jättää jäähyväisiä. Tuntuu epäinhimilliseltä, Ronkainen kirjoittaa.

– Keskustelu omaisten kanssa oli musertava. Kyllä omaiset ymmärsivät terveydenhuollon näkökulman, mutta kyllä se minusta pahalta tuntui näin ulkopuolisena, Ronkainen toteaa MTV Uutisille.

Katso myös uutisemme kesäkuulta 2020: Yli kolmen kuukauden piina päättyi: Antero Mikkola pääsi tapaamaan vakavasti sairasta vaimoaan tämän sängyn viereen – tähän saakka tapaamiset ovat olleet sallittuja vain ikkunan läpi

Yli kolmen kuukauden piina päättyi:  Antero Mikkola pääsi tapaamaan vakavasti sairasta vaimoaan tämän sängyn viereen – tähän saakka tapaamiset ovat olleet sallittuja vain ikkunan läpi 1:45

Pandemia on tuonut haasteita papin työhön

Koronapandemia on asettanut yhteiskunnan ennenkuulumattomaan tilanteeseen.

– Kyllä tämäkin on tietynlainen kuva tästä kriisistä, missä nyt eletään, että omaiset eivät pääse hyvästelemään kuolevaa ihmistä näistä säädöksistä johtuen.

Ronkainen kertoo, että koronapandemia on tuonut haasteita myös papin työhön.

– Papin työssä nämä tällaiset ovat kaikkein traagisimpia tapauksia. Tätä on tullut vastaan aiemminkin, että ihmiset ovat päässeet vain ihan lyhyesti näkemään viime hetkellä. 

– Se tulee näissä keskusteluissa esille, joita omaiset käyvät papin kanssa. Kuolema ja menetys ovat tietysti suuria asioita, mutta myös se tapa, miten se on tapahtunut. He haluavat sen kertoa ja se painaa heidän mieltään. Itse en voi muuta kuin vain kuunnella ja yrittää myötäelää siinä.

"Älypuhelin ei korvaa fyysistä läheisyyttä"

Ronkainen kiittelee tekniikkaa ja häntä helpottaa ajatus siitä, että nykyaikaisilla puhelimilla voidaan kuitenkin soittaa omaiselle esimerkiksi videopuheluita sairaalasta käsin.

– Onneksi omaiset ovat usein pystyneet puhelimella soittamaan. Eihän älypuhelin korvaa fyysistä läheisyyttä ja koskettamista, mutta se on monelle jonkinlainen helpotus. Vaikka ei ole nähnyt, niin on saanut kuitenkin soittaa ja kuulla äänen. Tässäkin tapauksessa oli toinen sanonut toiselle kauniit sanat viimeisessä keskustelussa. Usein se että saa puhua on jo helpottava elementti.

Surutyö jatkuu omaisen nukuttua pois. Murheen murtaman omaisen tilanne voi olla vielä hankalampi, jos omaista ei ole päässyt hyvästelemään.

– Kyllä se ihmiselle varmasti jonkinlaisen jäljen jättää siihen surutyöhön, että ei ole pystynyt jäähyväisiä sanomaan. Tulee huoli siitä, että miten tämä ihminen jaksaa. Kirkko tarjoaa sitten keskusteluryhmiä tällaisiin tilanteisiin ja siellä voidaan keskustelua jatkaa. Ja sitten jos on muistoja ja kuvia paremmalta vaiheelta – sekin helpottaa, jos niiden kautta saa muistella.

Kommunikaatio on erilaista

Myös kommunikaatio on muuttunut pandemian aikana: Maskit, turvavälit ja etäisyyden pitäminen ovat astuneet osaksi arkeamme. Tämä näkyy myös pastorin työssä.

– Kun ihmisillä on maskit päässä, ei ole ilmeitä. Näin ei pysty osoittamaan sitäkään kautta empatiaa samalla tavalla. Ilmeet ovat iso osa myötäelämistä. Äänen painoilla voi jotakin yrittää viestiä, mutta ei voi halata, eikä kätellä. Kyllä kohtaaminen tapahtuu nyt hyvin eri tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat