Hautajaisjärjestelyihin uudet ohjeet, tiukoissa paikoissa luovitaan: "Kaikkein läheisimpien pitää päästä saattamaan rakastaan hautaan"

Koronavirus laittanut monien hääsuunnitelmat uusiksi – helsinkiläisyritys järjestää hääjuhlia liiketiloissaan 1:52
Myös moni hääpari on joutunut laittamaan koronan vuoksi suunnitelmansa uusiksi. Helsinkiläinen lakifirma ideoi boutiquehäät-konseptin

Piispa Teemu Laajasalo suosittelee soveltamaan pastoraalista ymmärtämistä esimerkiksi tilanteessa, jossa kaikkein läheisimpien lukumäärä on suurempi kuin suositeltu osallistujamäärä hautajaisiin.

Piispat ovat antaneet suosituksen rajoittaa hautajaisten osallistujamäärää alueen koronatilanteesta riippuen. Piispojen toivomuksena on, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Turvaetäisyydet pitäisi luonnollisesti pitää, eikä muita saisi halailla.

Suomen Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että arkkua ei saa avata kirkossa vainajan hyvästelemiseksi, eikä muuallakaan, jos henkilö on kuollut koronaan. Omaisten kanssa pystytään usein kuitenkin luovimaan niin, että toiveet voidaan toteuttaa.

– Suomessa on tapana usein, että vainajalle jätetään jäähyväiset katsomalla häntä vielä viimeisen kerran arkussa. Silloin, kun kyse ei ole tarttuvasta taudista, voidaan arkun avaaminen järjestää muulla tavalla – esimerkiksi omalla pihalla. Kyse ei ole siitä, etteikö arkkua voisi avata, mutta sitä ei voi avata seurakunnan tiloissa, Forsius sanoo.

Hän kertoo, että piispojen ohjeistuksessa suositus hautajaistilaisuuksien osallistujamäärästä on maksimissaan 20. Koronatilanteesta riippuen suositus voi kuitenkin olla myös 10 tai enintään 50 henkilöä. Ohjeet ehtivät kevään tiukoista suosituksista jo kertaalleen höllääntyä.

– Nyt rajoitukset ovat taas tiukentuneet, kun kevään jälkeen on välillä voinut olla yli 50 osallistujaa. Muistotilaisuuksiin ei enää pääse kuin puolet tai kolmannes siitä, mitä tähän asti, Forsius sanoo.

"On hirveää, jos rakastaan ei pääse suremaan muiden omaisten kanssa"

Piispa Teemu Laajasalo Helsingin hiippakunnasta suosittelee kaikkein läheisimpien päästämistä hautajaisiin. 

– On kysytty sitä, että esimerkiksi jos pohjoisessa on isoja perheitä ja lapsia on enemmän kuin suosituksissa sanotaan, miten kaikki mahtuvat. Pastoraalinen soveltaminen ja ymmärrys on hyvin tärkeää. Kaikkein läheisimpien pitää päästä saattamaan rakastaan hautaan, Laajasalo sanoi.

Hän painotti kirkon olevan kuuliainen viranomaisten ohjeille.

– Viranomaisten ohjeita on sovelletusti noudatettu sellaisenaan.

– On hirveää menettää rakkaansa ja vielä kauheampaa, kun häntä ei pääse suremaan ja halaamaan muiden omaisten kanssa. Luulen kaikkien ymmärtävän, että tiukimmissakin tilanteissa kaikkein läheisin suku pitää ottaa hautajaisiin mukaan, ja näin on toimittu.

Kyllikki Forsiuksen mukaan turvaetäisyyksiä noudatetaan itse hautajaisissa, mutta sen jälkeen pidettävässä muistotilaisuudessa asia tahtoo unohtua.

– Hautajaisissa ollaan vielä hyvinkin virallisia ja muodollisia. Mutta kun siunaustilaisuus on loppunut, kapsahdetaan kaulaan.

Lue myös:

    Uusimmat