Mainos

Passin saa nopeasti pieneltä paikkakunnalta

Passi- ja henkilökorttien haku on ruuhkauttanut poliisilaitosten asiakaspalvelupisteitä ympäri Suomen.

Suurimmat ruuhkat keskittyvät etelässä suurien kaupunkien kuten Jyväskylän, Tampereen, Helsingin ja Turun ympäristöön.

Pohjoisessa Haapavesi-Posio -akselilla ajat ovat myös täynnä lukuun ottamatta Pudasjärveä, jossa on seuraavan 21 päivän ajalle vielä parisenkymmentä vapaata aikaa.

– Kysynnän piikki on lomakauden kynnyksellä vaan niin iso, että siihen on ollut näin perinteisin keinoin vaikea vastata sillä palvelukapasiteetilla, joka meillä on, toteaa Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Minna Gråsten.

Gråstenin mukaan ruuhkaisinta on aina alkukesästä ja juhannuksen tienoilla, jolloin kesälomakausi starttaa kunnolla. Pahin tilanne on Oulussa.

– Oulussa ei auta edes resurssien lisääminen, koska toimitilat ovat niin ahtaat. Seinät ja palvelupistepaikat eivät vedä yhtään enempää, sanoo Gråsten.

Passin saamisessa voi kestää jopa lähes pari kuukautta

Vantaan ja Helsingin poliisilaitoksille saa seuraavan ajan passin lupahakemuksen jättämiseen vasta heinäkuun alulle eli noin viiden viikon päähän. Oulussa seuraava aika menee vasta heinäkuun loppupuoliskolle eli noin seitsemän viikon päähän. Passin tulisi olla haettavissa viikon kuluttua hakemuksen jättöpäivästä, jolloin passin saamiseen on kulunut jo noin kaksi kuukautta.

Poliisi muistuttaa, että jokainen voi asuinkunnastaan riippumatta asioida passi- ja henkilökorttiasioissa kaikissa Suomen poliisin lupapalvelupaikoissa.

– Jos mökki sijaitsee vaikka Tammisaaressa, kannattaa seuraavalla reissulla hakea passi sieltä. Raaseporin poliisilaitoksella ei ole juurikaan ruuhkaa ja passihakemuksen voi saada jätettyä samalla viikolla, Gråsten ehdottaa.

Myös pikapasseja haetaan poliisilaitokselta aivan kuten tavallisia passejakin, joten myös pikapassien hakemuksien jättö voi kestää paikkakunnasta riippuen useita viikkoja. Pikapassi luvataan 2-5 päivän kuluessa hakemuksen jättöpäivästä. Se, kuinka nopeasti pikapassi saapuu perille, riippuu taas täysin siitä, kuinka nopeasti posti kulkee sillä viikolla.

– Jos on kova kiire, eikä ehdi seuraavaa vapaata aikaa odottamaan, niin paras mahdollinen vaihtoehto on mennä asemalle jonottamaan. Varsinkin näin kesäaikana jonottaminen voi olla kuitenkin aika tuskaista ja jonottamiseen tulee varata monta tuntia aikaa, Gråsten sanoo.

Poliisi varautuu kesäruuhkiin resurssien mukaan

Poliisilaitokset palkkaavat resurssiensa ja tilojensa mukaan kausityövoimaa, paikkaavat oman henkilökuntansa sijaisuuksia ja pyrkivät myös sisäisillä siirroilla lisäämään lupapalveluhenkilöstöä. Myös ajanvarauksen kanssa pyritään tasoittamaan ruuhkaa eri palvelupisteiden ja eri aikojen välillä.

– Meillä on käytössä normaalit työvoimapalvelut, työllistämismäärärahoilla palkatut henkilöt ja sitten on opiskelijoita työharjoittelussa, Gråsten sanoo.

Passihakemuksen jättöaika varataan netissä. Nopeimmillaan passin voi saada jopa viikossa myös kesäaikana, riippuen tietysti täysin siitä, mistä passia lähtee hakemaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.