Mainos

Partekin tulos parani 588 miljoonaan markkaan

Partek paransi viime vuonna voittoaan, mutta osa siitä selittyy ydintoimintaan kuulumattomien osien myynnistä saaduilla voitoilla. Jatkossa Partek aikoo saada entistä suuremman siivun koneidensa huollosta ja palveluista, mutta konsernijohtaja Christoffer Taxell ei suostunut kertomaan, miten suureksi osuus aiotaan nostaa ja millä aikataululla. Tätä nykyä huollosta, varaosista ja palveluista tulee keskimäärin 15 prosenttia myynnistä.

-Tavoite on selvästi enemmän, mutta aikataulu riippuu myös siitä, miten nopeasti asiakaskuntamme muuttuu, Taxell sanoi. Konsernijohtaja lupasi myös, että toimintojen myynnistä saatu raha ei tule makaamaan turhan panttina pidemmän päälle. Kasvua haetaan kaikkiin neljään ydinliiketoimintaan eri puolilta maailmaa Suomen lähinaapureita lukuunottamatta. Partekin voitto rahoituserien jälkeen oli 109 miljoonaa euroa eli 648 miljoonaa markkaa. Vuotta aiemmin tulosta syntyi 98 miljoonalla eurolla eli hieman vaille 584 miljoonalla markalla. Tämän vuoden näkymiä pidetään suotuisina. Liikevaihtoa kertyi vajaat 2,2 miljardia euroa eli 12,8 miljardia markkaa. Hienoinen vähennys selittyy toimintojen myynnillä.

Tulostavoitteista pidetään kiinni


Konsernin liikevoittoprosentti nousi 5,3 prosenttiin. Taxell myönsi, että se on vielä matkan päässä tavoitteeksi asetetusta 8 prosentista, mutta suunta on oikea. Partekin aiemmin ilmoittaman aikataulun mukaan tulostavoitteisin on määrä päästä vuoden 2001 loppuun mennessä. Tätä nykyä Partekin myynnistä 90 prosenttia tulee pyörillä kulkevista "logistiikkaratkaisuista". Suomeksi ne ovat kontin- ja kuormakäsittelylaitteita, metsäkoneita ja traktoreita.

Älykkyys lisää Valtran myyntiä


Taxellin mukaan jatkossa Partek aikoo olla myös alansa edelläkävijä tietotekniikan ja sähköisen kaupankäynnin hyödyntäjänä. Jo nyt yhtiön Valtra-traktorit osaavat esimerkiksi tilata itselleen huollon gsm-tekniikan avulla. Tämä parantaa palvelua. Entistä älykkäämpien traktorien katsotaan selittävän sen, että Valtran markkinaosuus Suomessa nousi viime vuonna 44 prosenttiin ja traktorimyynti lisääntyi 15 prosenttia, vaikka ala meni saman verran takapakkia. Tämän vuoden alun myynnissä puhkaistiin jo 50 prosentin rajapyykki. Huomattava osa traktoreista ostetaan aivan vuoden alussa.

"Internet mullistaa perusteollisuuden"

Partekilla on näyttöä myös sähköisestä kaupasta. Tammikuun puolivälissä yhtiö avasi suomalaisille traktoriasiakkaille tarkoitetut verkkopalvelut. Internetistä voi tilata mm. varaosia, lisälaitteita ja öljyä. Halvemmalla tuotteita ei kuitenkaan saa. Lisäksi tarjolla on markkinapaikka vaihdettaville traktoreille.

-Kun perjantai-iltana verkkoon pistettiin ilmoitus Alavudella myynnissä olevasta traktorista, lauantaiaamuna paikalla oli ostaja Lappeenrannasta, Valtran markkinointijohtaja Arto Tiitinen selvitti. Päivällä tilauksen olisi voinut tehdä Valtran meklarin kautta, mutta kyseinen ostaja halusi Tiitisen mukaan olla varma, että saa haluamansa. Uusi palvelu nopeuttaa entisestään vaihtokoneiden kiertoa. Taxellin mukaan palvelua viedään myös muualle sitä mukaa kun Internetin käyttö muuten lisääntyy. Hän sanoi olevansa vakuuttunut, että Internet merkitsee vallankumousta myös perusteollisuudelle.

-En lähde ennustamaan, millainen se on, mutta me aiomme olla siinä mukana. Jo nyt Partekin koneissa uuden tekniikan merkitys on ratkaiseva, mutta sen tarkemmin asiaa ei osata ilmaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.